Cerar: Htjeli smo granicu zatvoriti još u veljači

Regija 11. ožu 201619:34 > 19:43
Izvor: REUTERS

Slovenija je svoju granicu za iregularne migracije htjela zatvoriti i ranije, ali je morala čekati summit EU-a kad su se i drugi složili da s balkanskom rutom treba prestati, iznio je u razgovoru za njemački "Die Welt" slovenski premijer Miro Cerar.

“Namjeravali smo granicu zatvoriti još u veljači, ali su nas neki europski partneri zamolili da pričekamo sa summitom”, kazao je Cerar u razgovoru što ga je Die Welt objavio u petak.

Slovenski je premijer iznio zamjerke na račun njemačke kancelarke Angele Merkel, rekavši da je ona s jedne strane poticala politiku otvorenih vrata za migrante, dok je istodobno ograničavala broj onih migranata koji su iz Austrije mogli ući u Njemačku.

Mogućnost da migranti koji na to imaju pravo dobiju azil u Europi i dalje će postojati, ali će Njemačka i druge veće članice EU-a morati paziti na veću kontrolu vannjskih europskih granica. No, bojim se da će ilegalni krijumčari ljudi i dalje zloupotrebljavati neprilike u kojima se migranti nalaze, a to ne smijemo dopustiti, kazao je Cerar u razgovoru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.