Brammertz traži da se suđenje Hadžiću proglasi okončanim

Regija 19. svi 201618:30 > 18:34
Izvor: Reuters/Jerry Lampen

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je da raspravno vijeće proglasi okončanim postupak protiv bivšeg vođe Srba u Hrvatskoj, Gorana Hadžića, zbog njegove neizlječive bolesti.

U zahtjevu, koji je potpisao glavni tužitelj Serge Brammertz, Tužiteljstvo ocjenjuje da je nedavna odluka raspravnog vijeća o prekidanju procesa “na neodređeno vrijeme” jednaka de facto okončanju suđenja.

Prema Tužiteljstvu, suci su narušili integritet čitavog postupka time što su Hadžiću, koji je privremeno na slobodi u Srbiji, dozvolile viđanje s nekima od svjedoka obrane, što mu je tijekom procesa bilo zabranjeno.

“Budući da nema realnih izgleda za nastavak suđenja ili mogućnosti da integritet procesa bude obnovljen, nijedan se legitiman cilj ne postiže prekidom na neodređeno vrijeme, koji je sada na snazi. U skladu s tim, Tužiteljstvo ne vidi alternativu, nego tražiti da proces bude službeno proglašen okončanim”, piše u danas objavljenom podnesku.

Hadžiću je tumor na mozgu u završnoj fazi dijagnosticiran u studenom 2014. godine, a proces protiv njega u prekidu je od listopada te godine, kad mu je pozlilo u sudskom pritvoru.

Hadžića su, kao posljednjeg optuženog u bijegu, vlasti Srbije uhitile u ljeto 2011. godine. Suđenje je počelo u listopadu 2012. godine. U trenutku prekida procesa, u tijeku je bila Hadžićeva obrana.

Optužnicom se Hadžića, bivšeg predsjednika Republike Srpske Krajine, tereti za progon Hrvata na rasnoj, vjerskoj i političkoj osnovi, za istrebljenje, ubojstva, nezakonito pritvaranje, mučenje, nečovječna djela, za deportaciju i prisilno premještanje, u razdoblju od 1991. do 1993. godine u istočnoj Slavoniji i Kninskoj krajini. Ta djela okvalificirana su kao zločini protiv čovječnosti.

Optužen je i za kršenje zakona i običaja rata: ubojstva, mučenja, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje naselja neopravdano vojnom potrebom, uništavanje vjerskih objekata i pljačku privatne i javne imovine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.