Na pograničnom području BiH i RH 'niknut' će kamere

Regija 22. lip 201611:31 > 11:42
Izvor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Vlasti Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) postavit će kamere u više pograničnih općina s Hrvatskom za rano otkrivanje požara u sklopu zajedničkog projekta "Holistic" koji financira Europska unija, čime bi se trebalo unaprijediti gašenje požara koji predstavljaju veliki problem u ovoj regiji.

U tri pogranične općine s RH – Ravnom, Neumu i Čapljini, do kraja devetog mjeseca ugradit će se nadzorne kamere za rano otkrivanje požara.

Područje Hercegovine karakterizira nepristupačan teren i veliki broj mina zaostalih iz rata.

“Kamere će biti postavljene na najviša mjesta u spomenutim općinama i moći će se otkriti mali požari. Kada se detektira požar automatski se kontaktira naš operativni centar u Mostaru, nakon čega se organizira akcija gašenja požara”, rekao je ravnatelj Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ-a Eugen Ćubela nakon okrugloga stola održanog u Mostaru.

Po njegovim riječima, u rujnu započinje drugi dio projekta u okviru kojeg bi mogli dobiti sredstva za nabavku letjelica za gašenje.

“To bi bile manje letjelice poput Air Tractora jer konfiguracija našeg terena nije pogodna za kanadere”, pojasnio je Ćubela.

Ukupna vrijednost prve faze projekta “Holistic”, u kojem sudjeluje 20 partnera iz osam zemalja – Hrvatske, BiH, Italije, Slovenije, Albanije, Grčke, Crne Gore i Srbije – je 8 milijuna eura.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.