Goran Hadžić želio biti sahranjen kod Vukovara

Regija 14. srp 201608:29 > 08:32
Izvor: Reuters/Jerry Lampen

Nekadašnji predsednik Republike Srpske Krajine i haški optuženik Goran Hadžić bit će sahranjen danas na Gradskom groblju u Novom Sadu.

Sestra Gorana Hadžića, Goranka rekla je Srni da je želja njenog brata bila da bude sahranjen u rodnom selu Pačetinu kod Vukovara, ali da to nije moguće u sadašnjim okolnostima.

“Kada je Goran svojevremno odlazio za Haag rekao mi je, da ukoliko mu se tamo nešto dogodi, želi da ga sahranimo u rodnom selu. Nažalost, želju mu ne možemo ispuniti, jer je to nemoguće u sadašnjim okolnostima”, rekla Goranka Hadžić.

Goran Hadžić preminuo je preksinoć u Kliničkom centru Vojvodine u 58. godini.

Hadžić koji je imao tumor na mozgu, pušten je u travnju 2015. godine na privremenu slobodu radi liječenja, a suđenje u Hagu je u travnju ove godine prekinuto na neodređeno vreme. Od tada je živio u Novom Sadu.

Hadžića su, kao posljednjeg optuženog u bijegu, vlasti Srbije uhitile u ljeto 2011.

Suđenje je počelo u listopadu 2012. i prekinuto je u listopadu 2014. godine, kada mu je pozlilo u sudskom pritvoru. Obrana je tada precizirala da Hadžić boluje od tumora na mozgu i da je bolest “u završnoj fazi”. On je bio optužen za progon Hrvata na rasnoj, vjerskoj i političkoj osnovi, za istrebljenje, ubojstva, nezakonito pritvaranje, mučenje, nečovječna djela, deportaciju i prisilno premiješatnje u periodu od 1991. do 1993. godine.