Plenković i Cerar svaki pri svom stavu, ali su za dijalog

Regija 12. srp 201708:33 > 15:37
N1

Premijeri Hrvatske i Slovenije Andrej Plenković i Miro Cerar sastali su se prvi put nakon donošenja odluke Arbitražnog suda o graničnom sporu u Savudrijskoj vali, a uoči summita zemalja zapadnog Balkana u Trstu.

Plenković je u Ljubljanu u radni posjet stigao na poziv svog slovenskog kolege premijera, a bio je to njihov prvi sastanak nakon objave arbitražne odluke razgovarao o otvorenim pitanjima između dvije države.

Razgovor je, kako su obojica kazali, bio vrlo prijateljski i konstruktivan, ali obojica su i ostala pri svojem stavu – Hrvatska odluku ne smatra obvezujućom jer je istupila iz procesa zbog njegove kontaminiranosti od strane Slovenije, a Slovenija očekuje implementaciju odluke. Ipak, obojica su opetovali da su za dijalog o otvorenim pitanjima.

Nakon razgovora Cerar je poručio da su u Sloveniji otvoreni za dijalog i da se nadaju da će on dovesti razumnih rješenja. Glavni izazov za obje države je kako supostaviti veće povjerenje i kako ga još više ojačati. Arbitražna presuda nudi nam mogućnost napraviti korak naprijed, ustvrdio je Cerar.

“Raduje me da je došlo do susreta koji je dogovoren na dan presude oko arbitražnog spora 29. lipnja. Odluka je konačna i obvezujuća za obje strane. Obojica možemo biti zadovoljna. Utvrdili smo da što se tiče implementacije arbitražne odluke, imamo različite poglede. I dalje zastupam stajalište da je vrijeme da razgovaramo o implementaciji, a kolega je zastupao stajalište da na to ne može pristati. Pri tome se hrvatska strana poziva na kompromitiranje arbitražnog postupka, no Arbitražni sud to nije potvrdio, a potporu implementaciji dala je i Europska komisija”, rekao je Cerar.

Cerar: Arbitraža obavezuje i Hrvatsku i Sloveniju

Istaknuo je da je “arbitraža središnja tema razgovora te da smatra da ona obvezuje i Hrvatsku i Sloveniju. Granica je određena i Slovenija će ju provesti. Važno je da obje zemlje poštuju graničnu crtu”,

Razgovor je bio prijateljski i konstruktivan, išao je u smjeru traženja rješenja, ali ostali smo pri svom stavu oboje. Plenković nije želio govoriti o implementaciji odluke, ali ne radi se više o pitanju odnosa između dvije države, riječ je o vladavini prava i poštivanju prava koje je temeljna civilizacijska vrijednost koju poštuje posebno EU i mislim da obje zemlje kao članice EU moramo slijediti i poštivati odluke međunarodnog prava. Tražit ćemo točke približavanja, ali za nas je jasno da želimo implementaciju arbitražne odluke. Obojica vjerujemo da sami možemo riješiti to pitanje, kazao je Cerar i najavio da ako to neće moći biti moguće, tada će se obratiti i Europskoj komisiji.

“Prihvaćanje sporazuma imalo je važnu ulogu za ulazak Hrvatske u EU. Arbitražni sud nije potvrdio da je kompromitacija takva da bi sporazum o arbitraži prestao vrijediti“, kazao je Cerar i dodao da “u arbitražnom postupku nema ni poraženih, niti pobjednika te da je Slovenija spremna na dijalog. Nadam se da će taj dijalog u razumno vrijeme dovesti do rješenje. Podsjetio je da arbitražni sporazum propisuje da obje strane imaju šest mjeseci za implementaciju presude, ali i da Hrvatska i Slovenija dobro surađuju na mnogim područjima. “Arbitražna presuda nudi nam priliku da napravimo korak naprijed”, poručio je Cerar.

‘Sadržaj arbitražne presude bitan je za obje države, posebice za naše državljane koji žive uz granicu. Tu se radi o poštivanju međunarodnog prava i primjeru mirnog rješavanja otvorenog pitanja’, smatra Cerar, koji je najavio i da će doći do još jednog susreta o arbitraži.

Plenković: Za nas presuda Arbitražnog suda nije obvezujuća i ne namjeravamo je primjenjivati

“Važno je da izgradimo povjerenje i riješimo otvorena pitanja”, nadovezao se Plenković: “Za Hrvatsku je Slovenija susjedna, prijateljska zemlja. Za nas je ključno da naš dijalog i vrlo dobar osobni odnos stvori pretpostavke izgradnje povjerenja za niz otvorenih pitanja. Sva naša otvorena pitanja sežu u vrijeme SFRJ. Danas smo razgovarali o našim otvorenim pitanjima. Pozicija Slovenije za provedbom odluke o arbitraži je jasna, kao i naša, a to je ono što sam rekao već i ranije da je za nas taj proces bio nažalost djelovanjem sa slovenske strane kompromitiran i korumpiran”. 

“Ova presuda za nas nije obavezujuća i ne kanimo je primijenjivati. Ali spremni smo na političkoj, diplomatskoj stručnoj razni razgovarati da se riješi to pitanje – poruka dijaloga, jasno da ne želimo nikakve jednostrane poteze, već na tragu dogovora i na tragu takvoga pristupa želimo staviti u mjesecu rujnu, kada sam pozvao Mira u Zagreb, katalog svih otvorenih pitanja između dvije zemlje i da Vlade pokušaju to riješiti” kazao je Plenković.

“Na prvom sastanku smo vrlo precizno definirali stajališta, nismo ulazili u meritum, za nas je važno da u otvorenom dijalogu stavimo na stol sve što se odnosi na granicu i da se nađe prihvatljivo rješenje što bi bilo signal političke zrelosti. Koliko će kompromis biti sličan rješenjima iz prošlosti, to ne bih prejudicirao”, kazao je Plenković.

Slovenija neće u vezi primjene arbitražne odluke prouzročiti nikakve napetosti, kazao je Cerar na pitanje hoće li Slovenija stvarati probleme pri ulasku RH u Schengen. Važno je da imamo dijalog. Vlada Slovenije će i dalje jasno iznositi svoja stajališta, poručio je Cerar.

Nakon što je Plenković kazao da se danas nije ulazilo u meritum i sam sadržaj presude, već se tražilo rješenje, Cerar je istaknuo da se više ne radi samo o pitanju uređivanja granica, već i o pitanju poštivanja prava. “Obje zemlje moraju slijediti međunarodno pravo. Vjerujem da će razgovori dovesti do cilja koji će biti prihvatljivi za obje države. Ipak, rješenje granice se treba tražiti u skladu s presudom Arbitražnog suda”.

Cerar je dodao i da će se u slučaju da se ne pronađe zajednički put do rješenja, trebati za pomoć obratiti Europskoj komisiji.

Arbitražni sud je napravio grešku kad je nastavio s donošenjem odluke nakon što je hrvatska strana izašla iz arbitraže, upozorio je Plenković i opetovao: “Nije do Hrvatske što smo sada u ovoj situaciji. Hrvatska želi riješiti granično pitanje”. Podsjetio je i da otvorena pitanja postoje i između drugih država Europske unije, koja se rješava potiho i bez uključenosti institucija Europske unije.

Odgovarajući na pitanja medija kazao je da mu nije žao što su njegovi prethodnici odustali od arbitražnog sporazuma, a Cerar UPitan zašto nije prisutan slovenski ministar vanjskih poslova Karl Ejravec, koji je jučer rekao da on da je na Cerarovu mjestu PlenkovIća ne bi ni primio, Cerar je odgovorio kako je riječ o susretu premijera.

“Imamo šest mjeseci da se pripremimo na implementaciju presude. Slovenija neće prouzročiti bilo kakve napetosti. Bitno je da očuvamo dijalog. Nikada neću učiniti išta da izazovem bilo kakve napetosti između država”, kazao je Cerar na pitanje oko mogućnosti da Slovenija oteža ulazak Hrvatske u Schengen. “Važno je da imamo dijalog. Vlada Slovenije će i dalje jasno iznositi svoja stajališta”, poručio je Cerar.

Uoči susreta dvojice premijera: Sastanak od kojega nitko previše ne očekuje

U Ljubljani se ne očekuju neki veliki pomaci kada je riječ o ovom sporu. Plenković dolazi na ovaj sastanak s idejom da se razgovara o ukupnosti odnosa i stavom da Hrvatska ne priznaje arbitražu što će i službeno ponoviti svojem kolegi.

Iako je taj stav RH poznat i više puta izrečen, ovo je prvi sastanak na kojem će biti izrečen kao stav državne politike, kazala je naša reporterka Nataša Božić u javljanju iz Ljubljane.

Nitko u Sloveniji ne očekuje neki veliki pomak, rekla je, ali se nada da će Plenković biti otvoren za pokretanje nekakvog dijalog, da se dvije zemlje dogovore oko toga da se se priznaju oni dijelovi arbitraže koji su nesporni za obje države.

Vidjet ćemo, dodala je, što će donijeti sastanak koji je počeo u 12 sati u Vili Podržnik, a na kojemu su prvo 25 minuta oči u oči bila dvojica premijera, a zatim je uslijedio ručak kojemu je domaćin Cerar.

Uoči sastanka Cerar je kazao da je ovo prvi razgovor takve vrste pa je uranjeno očekivati rješenja. “Vjerojatno nećemo donijeti konkretne odluke ili rješenja”, kazao je Cerar i dodao kako je važno da je ostvaren dijalog.

S Plenkovićem su u Ljubljani i potpredsjednica Martina Dalić i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić. 

Nakon sastanka u Ljubljani dvojica premijera održat će konferenciju za medije u 14:15 minuta, a potom odlaze na sastanak u Trst. Današnji susret se smatra nekakvim početnim razgovorom o tome postoji li uopće mogućnost kompromisa u ovoj situaciji, istaknula je naša reporterka.

Uoči sastanka odjeknula je izjava slovenskoga ministra vanjskih poslova Karla Erjavca, koji je u utorak kazao da uopće ne zna zašto Plenković i da ga on, da je na Cerarovu mjestu, uopće ne bi primio.

Međutim, u Sloveniji su na jesen predsjednički izbori pa se se već hvataju pozicije određenih stranaka, podsjetila je Božić i dodala: “Prošli tjedan sam razgovarala s Milanom Brglezom, predsjednikom slovenskog parlamenta, koji je kao pravnik pomirljiv prema stavu RH jer zna da Slovenija ne može ‘nasilno’, bez nekog dogovora provesti odluku o arbitraži”.

Arbitraža je teško kompromitirana dok je Erjavec bio ministar vanjskih polsova pa je očito da se on u ovom pitanju i zbog svoje vlastite upletenosti postavlja vrlo isključivoo tražeći isključivu provedbu odluke. No dobar dio javnosti je svjestan da neće moći biti nikkavog nametanja, a ono što je cilj jest da se RH privoli na razgovore, ali temeljem odluke o arbitraži, zaključila je naša reporterka.

Šaunik: Očekivanja su dobra, ali nisu velika

O atmosferi koja vlada uoči sastanka dvojice premijera Božić je razgovarala s političkim analitičarom i Brglezovim savjetnikom Tomažom Šaunikom. “Očekivanja su dobra u smislu da da počinju razgovori oko presude i njezine moguće implementacije. Pogledi su različiti, upravo u korištenju termina ‘bilateralno’ – u Sloveniji se misli na razgovore o implementaciji, a u Hrvatskoj kao neka zamjena za to. No, do takve upotrebe neće doći nikada i ne očekujem neke veće pomake”.

N1

Što se tiče oko nekih podjela u mišljenju u Sloveniji, Šaunik je kazao da nema suglasnosti oko sadržajnog dijela, ali ima oko toga da presudu treba implementirati. Upozorio je i da se često govori, a što nije točno. U ovoj presudi nije međunarodno pravo sadržano, a ona je temeljena na tri stupa: međunarodno pravo, princip pravednosti te dobrosusjedskim odnosima”, pobrojao je Šaunik, koji ne smatra odviše mogućom, ako uopće pojavu incidenata.

S obzirom na to da u Sloveniji dolaze predsjednički te parlamentarni izbori, kazao je da “ostaje vidjeti kako će se u sljedećih pola godine nešto pomaknuti, a nešto će morati, a u zadnje vrijeme su i neki različit pogledi unutar Hrvatske”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.