Uklonjen spomenik Puniši Račiću, ubojici Stjepana Radića

Regija 18. srp 201716:33 > 16:39
Ilustracija

Sporan spomenik podignut prošlog tjedna trostrukom ubojici Puniši Račiću u Slatini kod Andrijevice u utorak je uklonjen.

Kako javljaju podgorički mediji, mještani su spriječili mehanizaciju da sruši spomenik, ali su potom sami uklonili spomen ploču.

Iako su nadležni zatražili asistenciju policije, mještani su pristali da sami uklone ploču posvećenu Račiću, dok će obelisk bez obilježja ostati na privatnom posjedu u selu Slatina.

Crna Gora je osudila postavljanje spomen obilježja ubojici hrvatskih zastupnika u tadašnjoj Narodnoj skupštini Kraljevine SHS, a crnogorska vlada je priopćila da je otkrivanje spomen obilježja Puniši Račiću realizirano bez njenog znanja i bez znanja državnih tijela Crne Gore, a u cilju “vrijeđanja ne samo najdubljih osjećanja hrvatskog naroda i države, već u nastojanju produbljenja političkih podjela u Crnoj Gori”.

“Ovaj retrogradan individualan čin kojim se veliča lik i djelo atentatora na kralja Nikolu i ubojice hrvatskih zastupnika u tadašnjoj Narodnoj skupštini realiziran je bez znanja vlade i državnih organa Crne Gore”, istaknuli su u vladi.

Reagirala je hrvatska diplomacija koja je na razgovor pozvala veleposlanika Crne Gore u RH Boru Vučinića tražeći da crnogorska vlada osudi i poduzme mjere za uklanjanje spomenika Račiću.

Račić je 1928. godine u beogradskoj skupštini hicima iz pištolja ubio narodne zastupnike iz Hrvatske Pavla Radića i Đura Basaričeka, te smrtno ranio Stjepana Radića koji je kasnije preminuo.

Ranjeni su bili i zastupnici Ivan Granđa i Ivan Pernar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.