Prihvaćam poziv predsjednice Hrvatske – dolazim u Hrvatsku!

Regija 31. sij 201808:35 > 08:39
Podijeli:
Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsjednik Srbije obratio se javnosti nakon sastanka sa šefom EP-a u Beogradu. Objavio je da prihvaća poziv Kolinde Grabar Kitarović te je najavio svoj dolazak u Hrvatsku.

Aleksandar Vučić je na početku izrazio veliko zadovoljstvo što je predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani posjetio Beograd te mu zahvalio na svemu što čini u podršci Srbiji na ulazak u EU.

“Europski parlament kontinuirano pruža podršku politici proširenja EU. Razgovarali smo o konkretnim temama, kako i na koji način da ubrzamo naš put. Mi smo u periodu od 2012. do 2017. trgovinsku razmjenu s EU-om povećali za 47 posto. Danas smo razgovarali o onome gdje nam ostaje najviše posla – pitanju Kosova. Razgovarali smo o regionalnoj stabilnosti, miru. To je za mene i za našu zemlju jedno od ključnih pitanja”, rekao je Vučić.

Srbijanski predsjednik kazao je da je prihvatio poziv hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za službeni posjet Hrvatskoj. Dodao je kako od tog posjeta očekuje mnogo.

“Gospodin Tajani je bio fer pa je rekao da bi možda trebao znati kakav je moj odgovor na poziv hrvatske predsjednice, ja sam mu rekao svoj odgovor – smatram da je za našu zemlju veoma važno što smo dobili poziv, mi taj poziv prihvaćamo i mislim da će se on odigrati 12. i 13. veljače. Razgovarat ću sa svim hrvatskim dužnosnicima, posjetit ću i predstavnike srpskog naroda. Nije vrijeme da govorimo teške riječi i vrijeđati se. Vrijeme je da rješavamo probleme koje postoje između dvije države. Ne samo probleme prošlosti, nego da gledamo i u budućnost. Da mi s jedne strane pomognemo Srbima u Hrvatskoj, da vidimo što i mi trebamo napraviti po pitanju hrvatske manjine u Srbiji. Ali i da rješavamo probleme nestalih, probleme protjeranih osoba.

Ti razgovori neće biti laki, neće biti prijatni, ali će biti korisni i za Srbiju i za Hrvatsku. Ići ću u najboljoj vjeri da napravimo što više. Ići ćemo da pomaknemo neke stvari nabolje, ali da bude lošije od trenutnog stanja teško da možemo očekivati i da se toga trebamo bojati”, kazao je Vučić.

Podsjetimo, predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović objavila je u utorak da je pozvala predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u posjet Hrvatskoj sredinom veljače.

“Držim da je vrijeme za posjet na predsjedničkoj razini. U dobroj vjeri, pozvala sam predsjednika Aleksandra Vučića u službeni posjet Republici Hrvatskoj sredimo veljače. Želim time otvoriti novu stranicu u našim odnosima”, kazala je predsjednica jučer.

Danas je taj potez pozdravilo i Američko veleposlanstvo u Zagrebu, ocijenivši ga “pozitivnim korakom” jer je odnos dviju zemalja važan za stabilnost i napredak cijele regije.

“Drago nam je vidjeti taj pozitivan korak. SAD snažno podupire poboljšane odnose između Hrvatske i Srbije.Taj odnos je ključan za prosperitet i stabilnost regije”, objavilo je veleposlanstvo na Twitteru.