Oglasio se Šešelj: Tu zastavu ćemo i dalje paliti i gaziti

Regija 19. tra 201813:02 > 13:06
N1

Dan nakon incidenta koji se dogodio u beogradskoj Skupštini zbog kojeg je hrvatska delegacija prekinula svoj posjet Srbiji, Vojislav Šešelj koji je vrijeđao hrvatsku delegaciju rekao je da 'časni Srbi podržavaju ono što smo uradili'.

“Svi srpski patrioti i časni Srbi podržavaju ono što smo moj suborac Filip Stojanović i ja uradili pred Narodnom skupštinom, što smo izgazili hrvatsku ustašku zastavi i što sam ja onda opsovao majku članovima saborske delegacija”, rekao je Šešelj u Boegradu na press konferenciji i dodao da se zbog toga u Srbiji digla “kuka i motika”.

“U Srbiji su reagirali predsjednici Republike, Vlade i Narodne skupštine. Predsjenik Republike je rekao da se ne može izvrgavati ruglu zastava niti jedne suverene zemlje, a ja kažem da može jer je pod tom zastavom izvršena agresija na Republiku Srpsku Krajinu, a 200 tisuća Srba je protjerano, a nekoliko tisuća civila je ubijeno. Pod tom zastavom ustaški režim je iz Hrvatske protjerao više od 300 tisuća Srba. Zato se toj zastavi ne može odavati poštovanje i zato ćemo tu zastavu i dalje paliti, pljuvati i gaziti jer je to zastava hrvatske ustaške države”, rekao je Šešelj.

Na pitanje je li se incident uopće dogodio, Šešelj je odgovorio potvrdno i dodao da je “pet ili šest stražara reagiralo”. “Vidjelo je osiguranje, hrvali su se s nama i otimali zastavu iz naših ruku”, kazao je Šešelj.

“Članovi delegacije su čuli kada sam im opsovao majku ustašku”, kazao je Šešelj te dodao da je hrvatskoj delegaciji on rekao da je zgazio zastavu, a potom ih je i psovao. “Vi hoćete da kažete da smo mi sve izmislili. Pa čemu onda tolika galama protiv nas”, kazao je Šešelj te još jednom kazao da ništa nisu izmislili. “Četiri zaštitara su se hrvala s nama, a onda je priskočio i peti”, rekao je Šešelj i dodao da mu je nevjerojatno što postoji sumnja da se događaj uopće dogodio.

Podsjetimo, prema priopćenju koje je poslala Šešeljeva stranka, on je jučer u Beogradu gazio hrvatsku zastavu, no to niko nije vidio.

Podsjetimo, predsjednik Sabora Gordan Jandroković održao je u srijedu, po povratku iz Beograda, konferenciju za medije u Saboru nakon što je hrvatska delegacija prekinula svoj posjet Srbiji zbog incidenta koji je izazvao ratni zločinac i vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj.

“Susret je bio dogovoren i osmišljen kao nastavak dijaloga između Grabar-Kitarović i Vučića. Dogovorili smo se da raspravimo čitav niz važnih pitanja između Hrvatske i Srbije”, rekao je Jandroković na početku konferencije za medije i dodao da je posjet trebao biti sadržajan.

“Na izlasku iz Skupštine dogodio se incident. U dijelu koji nam je bio vidljiv čuli smo Šešelja, zastupnika i presuđenog ratnog zločinca, kako nam dobacuje na uvredljiv način. Doznali smo da je nasrnuo na hrvatsku zastavu, uzeo ju, gazio i pokušao rastrgati kada ga je zaustavilo osiguranje. Svi zajedno smo dogovorili – s obzirom na to da je na ružan i gnjusan način narušen dignitet simbola hrvatske države, odlučili smo prekinuti posjet i vratiti se u Zagreb”, rekao je Jandroković. “Dobro smo razmislili, ali to je bio takav trenutak u kojem ne možete odlučiti drugačije jer dostojanstvo države mora biti na prvom mjestu”, kazao je predsjednik hrvatskog parlamenta.

“Videli smo prve reakcije predsjednice Skupštine i Vlade Srbije koje su osudile događaj. Moglo bi se polemizirati s načinom na koje su to učinile, pokušale su ga relativizirati. Očekujemo da će se predsjednik Srbije očitovati i jasno osuditi taj događaj”, rekao je Jandroković i dodao da razgovor između Hrvatske i Srbije nema alternative. “Bitno je da se situacija raščisti i stvori prostor za dijalog. Očito predsjednik Srbije ima svoje razloge zašto nije reagirao brže”, kazao je Jandroković.