BiH: Migranti zaustavljeni na putu do azilantskog centra

Regija 18. svi 201809:55 > 09:56
Izvor: N1

Autobusi s oko 250 migranata evakuiranih u petak ujutro iz divljeg naselja u Sarajevu zaustavljeni su na putu za azilantski centar blizu Mostara, ne zna se po čijem nalogu, što je ministar unutarnjih poslova nazvao državnim udarom.

Kolona autobusa koji su migrante iz Sarajeva trebali prevesti u azilantski centar Salakovac kod Mostara zaustavljena je na planini Ivan na kojoj je ujedno administrativna granica između Sarajevske i Hercegovačko-neretvanske županije. S različitih razina u Bosni i Hercegovini stižu proturječne informacije što se zapravo zbiva i kako je došlo do još jedne zbrke tipične za BiH.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ustvrdio je u izjavi za lokalne medije kako se ova situacija može usporediti s državnim udarom.

“Ovo je klasični udar”, kazao je Mektić za regionalnu televiziju N1.

Kolona u kojoj je više od 250 migranata evakuiranih jutros iz “divljeg” naselja u starom dijelu Sarajeva vraćena je u prijepodnevnim satima iz Konjica nakon što je iz Mostara stiglo upozorenje kako im neće biti dopušten nastavak puta za Salakovac.

Lokalni su mediji prenijeli da je iz županijskog MUP-a u Mostaru navodno stigla prijetnja da će u slučaju potrebe prolazak kolone spriječiti i angažiranjem posebne policijske postrojbe no nitko od dužnosnika vlade Hercegovačko-neretvanske županije ili županijske policije o tome se nije službeno očitovao.

Reagirao je zato Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH koja djeluje pri Ministarstvu sigurnosti kazavši da je “šokiran” odnosnom lokalnih vlasti u Mostaru i dodao da mu nije jasno što se zapravo zbiva.

“Ja sam doista šokiran i ne znam što znači ovo zaustavljanje”, kazao je Ujić kako ga citira agencija Partia.

U stalnom kontaktu s ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem Ujić je rekao da s državne razine pokušavaju utvrditi tko je zabranio prolazak autobusa.

Podsjetio je da premještanje migranata nije nikakva improvizacija nego planirana akcija koje je svrha staviti migrantsku krizu pod kontrolu.

Azilantskim centrom u Salakovcu upravljaju vlasti na državnoj razini, a njegovo aktiviranje za smještaj nešto više od 250 migranata koji su boravili u šatorima u sarajevskom parku odluka je operativnog stožera koji djeluje pri Vijeću ministara BiH.

Ministar Mektić najavio je za popodnevne sate izvanrednu konferenciju za novinare u Banjoj Luci.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.