Dodikov prvi potez bit će imenovanje Kusturice za savjetnika

Regija 16. lis 201812:27 > 12:31
Izvor: Tanjug / AP, Darko Vojinovic

Predsjednik Republike Srpske i novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će mu prvi potez u Sarajevu biti imenovanje režisera Emira Kusturice za savjetnika i izmjena Poslovnika Predsjedništva te postavljanje zastave Republike Srpske u zgradu tog tijela.

Dodik je za Večernje novosti rekao da će njegov bazični kabinet kao srpskog člana Predsjednistva biti u Istočnom Sarajevu, u Administrativnom centru Republike Srpske i da će tu obavljati dužnosti.

“Kada budu sastanci u Predsjedništvu BIH, videjet ćemo. Ako ne bude zastava Republike Srpske u Predsjedništvu, sjednice ćemo održavati putem linka”, rekao je Dodik.

Na pitanje očekuje li pritisak druga dva člana Predsedništva po pitanju članstva BiH u NATO-u, Dodik je rekao da od toga nema ništa i da dolazi u obzir suradnja putem Partnerstva za mir.

Kako je rekao, on namjerava predložiti ostalim članovima Predsjedništva odluku da zatraže od EU da BiH dobije status kandidata bez obzira na stanje u njoj, jer bi taj status “umnogome stabilizirao stanje”.

“Ovo je prilika za EU da pokaže da se zalažu da BiH bude dio EU. Ovo se treba gledati kao molba, a ne ucjena”, rekao je Dodik.