Slovenski ministar kulture odlazi s pozicije zbog optužbi za mobing

Regija 28. sij 201912:07 > 12:13
Izvor: Pixabay (ilustracija)

Slovenski premijer Marjan Šarec prihvatio je ostavku ministra kulture Dejana Prečišeka. Ovo je druga ministarska smjena u manje od četiri mjeseca od početka djelovanja njegove manjinske koalicijske vlade.

Prešiček je ponudio ostavku dva tjedna nakon izbijanja afere u kojoj ga se sumnjičilo za mobing nad službenicima u ministarstvu. Slučaj lošeg odnosa ministra sa zaposlenima navodno je kulminirao samoubojstvom kurira-vozača, koji je bio prisiljavan da za ministra obavlja privatne poslove u radno vrijeme, što je Prešiček nijekao.

Šarec je u kraćoj izjavi za javnost danas kazao da je Prešiček kao ministar doveo do određenih pozitivnih pomaka u djelotvornosti ministarstva i kulturne politike, na čemu mu zahvaljuje, ali da prihvaća njegovu ostavku jer ne može prijeći preko činjenice da su međuljudski odnosi na ministarstvu kulture do te mjere poremećeni da u njemu sadašnja vodeća ekipa više “ne može raditi”.

Uz ministra Prešičeka iz ministarstva će, prema Šarčevim riječima, morati otići i dva njegova najbliža suradnika, državna tajnika, koje su zaposleni također optuživali za šikaniranje i ponižavanje.

Koalicijskim dogovorom pet stranaka u vladi vodeća mjesta pripadaju stranci Socijalnih demokrata (SD) pa je Šarec tu stranku pozvao da mu što prije predloži nove kandidate za novog ministra i dva državna tajnika. Od njih pak očekuje da “smire situaciju” u ministarstvu i “normaliziraju” stanje.

VEZANE VIJESTI

No, Šarec je pozvao i zaposlene u ministarstvu da sami razmisle o uzrocima koji su doveli do takvog stanja, rekavši da je simptomatično da je prošle godine u njemu bilo više desetaka prijava službenika za mobing, te da se to događalo i ranijih godina, prije dolaska ekipe koja sada odlazi.

Nakon što je afera u ministarstvu došla u fokus javnosti i medija, dosadašnji ministar branio se od optužbi, govoreći da se radi o političkom linču zbog kojih trpi i njegova obitelj i da je počinio samo manje greške.

Riječ je o drugoj smjeni u koalicijskoj vladi Marjana Šarca od njena stupanja na dužnost prije manje od četiri mjeseca. Na ostavku je u prosincu bio prisiljen dotadašnji ministar za koheziju Marko Bandelli, kojega se optuživalo da je, pred održavanje lokalnih izbora, prijetio kandidatu za načelnika u općini koju je prije vodio Bandelli da neće dobiti europska kohezijska sredstva bude li ustrajao na svojoj kandidaturi. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.