Jovanović: Vlast i "prava oporba" ujedinjeni u šutnji o presudi Karadžiću

Regija 21. ožu 201910:52 > 11:05
Izvor: N1

Predsjednik srpske Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović je ocijenio da je pravomoćna presuda Radovanu Karadžiću ujedinila sve one u Srbiji koji misle da će ih ignoriranje presude spasiti od konačnog suočavanja s prošlošću.

“Čuli su se pravnici iz raznih zemalja, suci,odvjetnicii, političari iz regije i dužnosnici Europske unije, ali ništa se nije čulo kao tišina koja dolazi iz Srbije. Vlast i oni koji joj, navodno, predstavljaju ‘pravu oporbu’ ujedinjeni su u stavu da se ovakva vijest može prešutjeti i da će nas ignoriranje presude spasiti od konačnog suočavanja s prošlošću, koje jedino može biti djelotvorno za ovo društvo”, rekao je Jovanović.

Jovanović je naveo da su, “ujedinjeni u odsustvu reakcije, poručili da na listi njihovih prioriteta ne postoji pitanje ratnih zločinaca i ljudskih prava”.

“Ne postoji kolektivna krivica, pa tako ne postoji ni krivica srpskog naroda za zlo koje je netko navodno počinio u ime tog istog naroda. Ali postoje kukavice koje su počinile ili naredile monstruozne zločine, koji su na tlu Europe nezabilježeni nakon Drugog svjetskog rata. U ime pomirenja, odnosa između naroda i država, kao i održavanja mira, prije svega na prostoru BIH, važno je da o zločinima i zvjerstvima ne šutimo”, zaključio je lider LDP-a.

Žalbeno vijeće Mehanizma za kaznene sudove u Haagu izreklo je drugostupanjsku presudu kojom je bivši vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.