Službeni Beograd ni riječi o presudi Radovanu Karadžiću

Regija 21. ožu 201914:30 > 14:32
Izvor: Reuters/Robin van Lonkhuijsen/Pool

U Beogradu gotovo 24 sata nakon izricanja presude nekadašnjem vođi bosanskih Srba Radovani Karadžiću vlada službena šutnja, bez reakcija, ocjena, komentara i priopćenja o pravomoćnoj presudi na doživotni zatvor bivšem predsjedniku Republike Srpske.

Nakon izricanje presude Karadžiću jučer pred sudskim vijećem MICT-a u Den Haagu, u Beogradu se u četvrtak do podneva nisu očitovale ni vlada niti srbijanski predsjednik, premda su beogradski elektronički mediji i agencije jučer i danas prenijele komentare većine relevantnih političkih ličnosti iz država regije.

U Beogradu su, međutim, zasad izostale reakcije i uobičajene priopćenja, nije se oglasio ured šefa države Aleksandra Vučića, koji od srijede boravi u službenom posjetu Njemačkoj, izostala je i ocjene premijerke Ane Brnabić, a nije se oglasila ni predsjednica Skupštine Maja Gojković.

VEZANE VIJESTI

Predsjednik Nacionalnog vijeća Rasim Ljajić, uobičajeno susretljiv prema novinarima, izbjegao je ogovoriti na telefonske upite ili ne odgovara na pozive.

Istodobno, na naslovnicama današnjeg beogradskog tiska dominiraju riječi “doživotna” i “nepravda”, ali je istaknuto i da je Karadžić osuđen, među ostalim zločinima, i za genocid u Srebrenici.

Liberalno orijentirani list Danas otvorio je današnji broj naslovom “Karadžiću doživotna zbog zločina i genocida”, dok je Blic naslovom istaknuo i razloge presude: “Karadžiću doživotna za genocid u Srebrenici”

#related-news_0

Nekoliko listova, otvoreno bliskih službenom Beogradu, donose slične naslove, ali uz ocjene o nepravednosti presude, pa tako tabloid Informer na naslovnici ocjenjuje: “Strašna nepravda: Haški zločin, Karadžiću doživotna”, Kurir piše “Nepravda, ovo je presuda cijeloj naciji”.

Tabloid Alo istaknuo je naslov “Radovan osuđen na smrt iza rešetaka”, a Srpski telegraf naslovio je tekst “Sramota haškog suda”.

Večernje novosti na naslovnici citiraju Karadžićevu ocjenu, koju su prenijeli njegovi odvjetnici, u kojoj kaže da “Ovo nema nikakve veze s pravdom”, dok Politika, uz udarni naslov “Doživotni zatvor za Radovana Karadžića”, prenosi ocjenu haškog osuđenika su on i srpski narod – pobjednici.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram.