Haški sud pušta Hadžića na privremenu slobodu!

Regija 13. tra 201516:07 > 16:08
Izvor: ICTY

Haaški sud odlučio je danas da se Gorana Hadžića, optuženog za ratne zločine u istočnoj Slavoniji od 1991. do 1993. godine, hitno pusti na privremenu slobodu iz zdravstvenih razloga.

Hadžić, kojemu je u studenom 2014. dijagnosticiran tumor na mozgu, ipak se treba vratiti u pritvor u Haagu vrlo brzo u svibnju, a dotad može biti u Novom Sadu u Srbiji.

Prije odlaska iz Haaga Hadžić mora detalje svog itinerara predati sudu, kao i nizozemskom ministarstvu pravosuđa. Za vrijeme puštanja na privremenu slobodu ne smije napuštati Novi Sad. Svoju putovnicu Hadžić mora predati srpskom MUP-u te ne smije ni na koji način kontaktirati sa svjedocima u postupku protiv njega, žrtvama zločina za koje ga se tereti, kao ni s medijima.

Žalbenim vijećem koje je uvažilo Hadžićevu žalbu predsjedao je sudac Theodor Meron.

Podsjetimo, Hadžićevi odvjetnici su 22. siječnja 2015. tražili puštanje na privremenu slobodu, no Raspravno vijeće suda je 13. ožujka odbilo taj zahtjev. Hadžić se, međutim, žalio na tu odluku i Žalbeno vijeće uvažilo je njegov zahtjev.

Hadžić je kao pripadnik udruženog zločinačkog pothvata predvođenog bivšim srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem optužen za ratne zločine nad hrvatskim stanovništvom od 1991. do 1993. na okupiranim područjima Hrvatske.

Ova odluka šokirala je mnoge žrtve, pogotovo Vukovarce. Pitaju se – hoće li itko odgovarati za zločine u Hrvatskoj.