Srbija uručila prosvjednu notu Sj. Makedoniji zbog poštanske marke s kartom NDH

Regija 09. svi 202021:19 > 21:21
Shutterstock

Srbija je u subotu uručila prosvjednu notu otpravniku poslova Sjeverne Makedonije, nakon što je u toj zemlji izdana poštanska marka s kartom Hrvatske iz doba NDH, ističući da takvi pokušaji povijesnog revizionizma "grubo narušavaju" odnose Beograda i Skoplja.

Makedonija je, kako su prenijeli mediji, uoči Dana Europe 9. svibnja, tiskala seriju poštanskih maraka “Sjeverna Makedonija u EU”, među kojima i marku posvećenu Hrvatskoj kao zemlji predsjedateljici EU-a, ali s pogrešnom kartom, onom NDH.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije u prosvjednoj noti kaže da se radi o “pokušaju povijesnog revizionizma” koji “grubo narušava” bilateralne odnose Srbije i Sjeverne Makedonije i suradnju i stabilnost čitave regije.

VEZANA VIJEST

Ministarstvo je izrazilo “najoštriji prosvjed povodom tiskanja i izdavanja poštanske marke na kojoj se nalazi geografska karta fašističke Nezavisne Države Hrvatske”, te zatražilo da se sporna poštanska marka odmah povuče iz opticaja te da vlada Sjeverne Makedonije najoštrije osudi taj potez.

Pošta je objavila da je u seriji poštanskih maraka “postavljena pogrešna karta Hrvatske i drugih zemalja regije i da se zbog toga povlači cijela tiraža od 6000 maraka”.

Ta državna tvrtka izrazila je žaljenje zbog greške, navodeći da je cilj bio da se izrazi zahvalnost Hrvatskoj kao predsjedavajućoj zemlji EU-u za podršku koju Zagreb pruža Skoplju.

U srbijanskoj noti se navodi da ministarstvo “objavljivanje takve poštanske marke, i to na Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, shvaća kao neprijateljsku provokaciju usmjerenu protiv teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i kao uvredu za cijeli srpski narod koji je u koncentracijskih logorima te iste NDH stradao u stotinama tisuća”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.