Sjevernomakedonski parlament potvrdio Zaeva za premijera

Regija 31. kol 202009:11 > 09:11
OLIVER BUNIC / AFP

Sjevernomakedonski parlament potvrdio je Zorana Zaeva za premijera, glasajući sa 62 za i 51 protiv da preuzme dužnost, javljaju mediji iz Skoplja.

Zaev se tako vraća na poziciju koju je napustio u siječnju, nakon sporazuma postignutog ovog mjeseca između njegove stranke, Socijaldemokrata (SDSM) i Demokratske unije za integracije (DUI), najveće stranke etničkih Albanaca.

Zaevljev program uključuje imenovanje albanskog premijera na kraju vladina mandata. Glasanje je provedeno nakon višesatne rasprave u nedjelju.

Koalicijski partneri, koji su već bili na vlasti tijekom zadnjega Zaevljeva mandata, složili su se da će DUI imenovati nekoga tko će voditi vladu u posljednjih 100 dana.

To bi bio prvi put nakon raspada bivše Jugoslavije 1991. da tu dužnost obnaša etnički Albanac. Albanci od neovisnosti zemlje traže veća prava.

Koalicija kontrolira 62 od 120 parlamentarnih mjesta i već je prošla test izabravši za predsjednika Talata Xhaferija, koji je to bio i u prethodnom sazivu.

Zaev je ostavku dao u siječnju a vlast je preuzela privremena vlada nakon što Europska unija Sjevernu Makedoniju nije pozvala na pokretanje pregovora o članstvu, premda je zemlja ispunila ključni uvjet, promjenu imena, da dokonča spor s Grčkom.

Zbog pandemije koronavirusa odgođeni su izbori prvotno planirani za listopad. Europska unija u međuvremenu je Skoplju dala zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora, a Sjeverna Makedonija priključila se NATO-u.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.