Srbija uputila prosvjednu notu BIH zbog "pokušaja ubojstva"

Regija 11. srp 201519:43 > 19:44
Podijeli:
Izvor: N1

Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova uputilo je u subotu prosvjednu notu ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine zbog napada na predsjednika srbijanske vlade Aleksandra Vučića tijekom komemoracije u povodu obilježavanja 20. obljetnice genocida u Srebrenici, nazvavši napad pokušajem ubojstva.

“Predsjednik vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić svojom nazočnošću pokazao je spremnost pokloniti se srebreničkim žrtvama i napraviti korak dalje u odnosima u regiji, što očekujemo i od ostalih zemalja. Od dužnosnika BiH očekujemo javnu osudu pokušaja ubojstva predsjednika vlade Republike Srbije”, piše se u noti srbijanskog ministarstva vanjskih poslova upućenog službenom Sarajevu.

Šef diplomacije BiH Igor Crnadak, kome je uručena nota, najoštrije je osudio napad na Vučića, navodi se u priopćenju srbijanskog ministarstva.

Ono “očekuje da nadležna tijela BiH pronađu napadače na predsjednika vlade Republike Srbije i kazne ih po zakonu”, te da o ishodu pravosudnog postupka izvjeste Srbiju.

Vučić je napadnuti u subotu u Potočarima tijekom kommemoracije srebreničkim žrtvama.

Vučić je kasnije, nakon izvanredne sjednice srbijanske vlade, napad ocijenio kao organiziran te poručio da, unatoč tom incidentu, njegova ruka pomirenja Bošnjacima ostaje i dalje pružena, a očekuje da će je oni i prihvatiti radi pomirenja i zajedničkog života u susjedstvu.

Preuzimanje video snimke je zabranjeno bez dopuštenja uredništva N1 televizije: