Dramatična situacija u Preševu: Migranti padaju u nesvijest

Regija 15. srp 201515:10 > 16. srp 2015 08:04
Izvor: Tanjug/Dimitrije Nikolić.jpg

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je u Preševu da se rješenje za problem vala migranata ne može naći u zidovima, već u zajedničkoj politici EU i tranzitnih zemalja.

Humanitarna kriza na jugu Srbije i dalje traje. Tisuće izbeglica iz ratom zahvaćenih afričkih zemalja, najviše iz Sirije i Iraka, preko Srbije žele se domoći zemalja Europske unije.

Ekipa N1 i u srijedu je s njima bila u Preševu, i zabilježila potresne slike, ljude kojih ima gotovo tisuću u redu da dobiju papire bez kojih ne mogu nastaviti svoj put, ali i neophodnu hranu i vodu. Neki od njih, od umora i vrućine, padali su u nesvijest, ekipe Crvenog krsta, Hitne pomoći, kao i vojske i policije imale su pune ruke posla.

Novinarka TV N1 Gordana Bjeletić u uključenju u Dnevnik u 19 opisala je svoj susret s migrantima i pokušaj da pomogne jednom od njih.

Preševo je danas posjetio i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

“Rješenje nije u zidovima, već u zajedničkoj i ozbiljnijoj politici zemalja EU, kojima zamjeram da nemaju dovoljno odgovornu i ozbiljnu politiku prema ovom problemu, ali i svih nas ostalih koji se nalazimo na tom tranzitnom putu”, poručio je Vučić rekavši da očekuje da će uz podršku Unije biti pronađeno rješenje za budućnost.

Migranti traže bolji život, a ne nevolju

Tanjug/Dimitrije Nikolić

Ocijenio je, međutim, da val migranata ne utječe na ukupnu sigurnosnu situaciju u Srbiji, primjetivši da “migranti ne dolaze da bi pravili incidente, već su pobjegli od nesreće, rata i bježe tražiti bolji život, a ne nevolju”.

Zato im se, kako je rekao, mora odati priznanje, jer u uvjetima teške situacije i razumljive borbe za preživaljavanje broj incidenata je “tako mali da je zanemariv”.

Izrazivši nadu da će se Srbija korektno odnositi prema tim ljudima, Vučić je podsjetio da je njihova želja da odu što brže na neko drugo mjesto, te zaključio: “Ne možete spriječavati ljude da se kreću”.

Posjet premijera Vučića Preševu pratila je i novinarka N1 Gordana Bjeletić, koja je razgovarala i s migrantima u tom gradu: