Makedonija proglasila izvanrednu situaciju zbog migranata

Regija 20. kol 201513:59 > 15:53
Izvor: Tanjug/AP/Boris Grdanoski

Vlada Makedonije proglasila je izvanrednu situaciju na južnom i sjevernom dijelu granice zbog povećanog priljeva migranata, što otvara mogućnost angažiranja makedonske vojske, priopćio je glasnogovornik MUP-a Ivo Kotevski. Više od 4.000 migranata blokiralo je prugu Solun-Skoplje.

Kotevski je na konferenciji za novinare rekao da međuinstitucionalno koordinacijsko tijelo svakodnevno prati stanje s ilegalnim migrantima koji namjeravaju ući na teritorij Makedonije iz susjedne Grčke i u skladu s tim prave analize radi spremnosti da odgovori na svaki mogući način.

Kotevski je objasnio da je zbog povećanog pritiska na južnu granicu i sve veći intenzitet tranzita preko tzv. balkanskog migracijskog koridora bilo procijenjeno da je potrebna dodatna povećana i efikasnija kontrola graničnog pojasa gdje su registrirani masovni ilegalni prolasci s grčke strane.

“Očekujemo da će angažiranje vojske dati rezultate u dva pravca. Prvo, da se poveća sigurnost i spokoj lokalnog stanovništva i drugo, da se osigura sveobuhvatniji pristup u tretmanu osoba koje su izrazile namjeru da zatraže azil u Republici Makedoniji u skladu s kapacitetima i preporukama konvencija čiji je potpisnik i Republika Makedonija, a koje se trudimo dosljedno poštovati”, rekao je Kotevski.

On je naglasio da će za postupanje prema odluci vlade biti formiran glavni stožer pri Centru za upravljanje kriznim situacijama koji treba pripremiti akcijski plan i realizirati predviđene aktivnosti.

Više od 4.000 migranata blokiralo prugu Solun-Skoplje

Više od 4.000 migranata blokiralo je međunarodnu prugu Solun-Skoplje, dok su na grčkom teritoriju već zaglavljena dva teretna i jedan putnički vlak, prenijeli su makedonski mediji.

U izvještajima s terena se navodi da u prostoru najmanje 3.000 izbjeglica čeka ulazak u Makedoniju, a očekuje se i povećanje tog broja.

TV Plusinfo tvrdi da su granični prijelazi između Makedonije i Grčke zatvoreni za izbjeglice, te da su duž graničnog prijelaza raspoređeni specijalci kako bi kontrolirali situaciju.

Pripadnici policije, kako se navodi, sprječavaju veće grupe migranata da pješice krenu prema Gevgeliji.

Pristižu i pripadnici grčke pogranične policije koji makedonske policijske strukture obavještavaju o stanju s njihove strane granice.

Iz minute u minutu migranti osvajaju po metar prostora kako bi ušli u zemlju.

Veliki je broj mladih, starosti od 20 do 30 godina koji, kako su prijavili žele otići u EU.