Oko 12.000 ljudi plesalo kolo za Guinnessa u Novom Sadu

Regija 04. lis 201518:36 > 18:40
Izvor: TANJUG/Jaroslav Pap

Na novosadskim ulicama i bulevarima u nedjelju je oko 12.000 plesača iz Srbije i još 10 zemalja, u narodnim nošnjama pred više tisuća građana, odigralo veliko kolo u namjeri da obore Guinnessov rekord u najdužem kolu na svijetu.

Manifestaciju “Veliko kolo za Guinnessa” je, na bini na Novom naselju, svečano otvorio član Gradskog veća za kuturu Vanja Vučenović ističući da se ovim neobičnim događajem Novi Sad predstavlja kao “centar europskog folklora, centar tradicije i svega najljepšeg što Republika Srbija može pružiti u kulturološkom pogledu”.

Potom su plesači, “od sedam do 77 godina” starosti, uhvaćeni za ruke u neprekidnom lancu dugom šest kilometara, duž četiri novosadska bulevara, odigrali u kontinuitetu Veliko bačko kolo, Katanku i Užičko kolo, praćeni muzikom s razglasa kao i gromkim aplauzima i ovacijama publike.

TANJUG/Jaroslav Pap

Splet igara iz Srbije u najvećem kolu na svijetu, koje će najverojatnije i službeno ući u Guinnessovu knjigu rekorda, igrali su članovi 258 kulturno-umjetničkih društava, djeca i odrasli iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske, Bugarske, Italije, Mađarske, Slovenije, Njemačke i Austrije.