Jovanović: BiH i Srbija će zajednički napasti treće tržište

Regija 04. stu 201509:52 > 09:53
N1

Jedino kroz formiranje regionalne ponude možemo početi pričati o nekom ozbiljnijem izvozu na svjetska tržišta, rekao je za N1 Veljko Jovanović iz Privredne komore Srbije.

Na današnjoj zajedničkoj sjednici Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije trebalo bi doći do potpisivanja nekoliko sporazuma. Na dnevnom redu naći će se i pitanja povećanja vanjske trgovine, uklanjanje postojećih carinskih barijera , dalja liberalizacija i sloboda kretanja roba, ljudi i kapitala.

BiH i Srbija su članice Cefte, pri čemu je Srbija najveći izvoznik u zemlje Cefta sporazuma, a to su uglavnom bivše jugoslovenske republike, istakao je Jovanović.

Tržište BiH je izuzetno važno za Srbiju, kazao je on.

“Protekle godine između Srbije i BiH zabilježena je robna razmjena u vrijednosti od 2 milijarde eura. To je impozantna brojka ako uzmemo u obzir da BiH ima blizu 3 milijuna stanovnika. Ovo jasno pokazuje da je Srbiji BiH jedan od najvažnijih partnera u Europi”.

Širok je spektar stvari koje se izvoze iz Srbije u BiH, napominje Jovanović i dodaje da je uvoz na strani Srbije.

“Ova posjeta delegacije Srbije BiH trebala bi dovesti da se suradnje između ovih dviju zemalja podigne na još veći nivo. BiH i Srbija imaju određene probleme i nerješena pitanja što utječe na investicije. Međutim, zajedničkom suradnjom mogli bi krenuti u napad na treće tržište”.

Jovanović je odbcio tvrdnje pojedinih stručnjaka da bi zajednička ponuda dovela do povećanja konkurencije između ovih dviju država.

“Jedino kroz formiranje regionalne ponude možemo pričati o tome da na neko tržište izvozimo ozbiljnije. Srbija sama nema dovoljnog kapaciteta za izvoz na neka od tržišta dok bi s udruženim snagama već postala konkurentnija”.

Svaka politička posjeta je i ekonomska, pa tako i posjeta delegacije Srbije BiH.

“Ovakav susret pokazuje ono što je bitno, a to je razvijanje gospodarstva. Politički odnosi utječu na privredu. Pogledajte samo nedavni problem s granicama Srbije i Hrvatske. Kada se razvije percepcija koliko nas košta taj politički problem brže će se rješavati neka pitanja”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.