Mađarska će tužiti Europsku komisiju zbog izbjegličkih kvota

Regija 05. stu 201508:02 > 08:14
JOHN THYS / AFP

Mađarski parlament izglasao je rezoluciju u kojoj optužuje Europsku komisiju da nije imala pravne osnove nametnuti državama uvođenje mehanizma relokacije izbjeglica po sustavu kvota.

Rezolucija mađarskog parlamenta uvod je u tužbu koju Mađarska planira podnijeti protiv Europske komisije pred Sudom EU, javlja Večernji list. Iz Europske komisije jučer su poručili da je odluka o izbjegličkim kvotama postala dio europskog zakonodavstva koje Komisija mora provoditi u praksi i braniti pred Sudom EU ako dođe do tužbe.

S druge je strane češki predsjednik Miloš Zeman izjavio da priljev izbjeglica i migranata u EU predstavlja organiziranu “invaziju” na Europu te da će “doći vrijeme kad će češka vojska morati intervenirati u obranu čeških granica”.

Dok se Mađarska, Češka i Slovačka nastavljaju protiviti ideji relokacije izbjeglica po čitavom EU kao načinu za zaustavljanje nekontroliranog priljeva, iz Grčke je jučer u Luksemburg relocirano prvih 30 tražitelja azila iz Iraka i Sirije, čime je ukupno dosad iz Italije i Grčke relocirano samo 116 ljudi. Plan je da se u dvije godine po sustavu kvota relocira 160.000 izbjeglica, no ovim tempom to izgleda nemoguće, pogotovo uz Mađarsku, Češku i Slovačku koje osporavaju zakonitost plana pred Sudom EU. I mnoge druge brojke pokazuju da je EU na svim kriznim sastancima dosad bila puno jača na riječima nego na djelima. Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk stoga je odlučio sazvati još jedan izvanredni summit EU, već peti posvećen izbjegličkoj krizi u posljednjih šest mjeseci.

Večernji doznaje da premijer Zoran Milanović planira sudjelovati na tom neformalnom summitu. I u Uredu Kolinde Grabar-Kitarović drže da je summit o izbjegličkoj krizi posao hrvatske Vlade iako je u “tehničkom” mandatu.