Jergoviću uručena Njegoševa nagrada

Regija 14. stu 201514:32 > 14:36
Izvor: Pixsell/Žarko Bašić

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović svečano je uručio u petak navečer u Cetinju prestižnu Njegoševu nagradu hrvatskom književniku Miljenku Jergoviću za roman Rod objavljen 2013. u Zagrebu.

“Jergović  je jedan od najznačajnijih pripovjedača i medijski najprepoznatljivijih autora na širem južnoslavenskom prostoru”, izjavio je Vujanović prilikom dodjele nagrade. Kako je kazao, Jergović u nagrađenom romanu Rod, svjedočanstvu o vremenu i sudbinama, stvara autentičan pogled na južnoslavenski dvadeseti vijek.

“Pitanje nacionalnih, jezičnih i kulturnih identiteta u središtu je njegovih književnih opservacija. Kroz svoju i sudbinu vlastite obitelji, on govori o političkim previranjima na Balkanu i u Europi od početka dvadesetog stoljeća do danas”, rekao je Vujanović dodavši da je pisac nepristrani svjedok osobnih i kolektivnih sudbina. 

 Jergović je dobio Njegoševu nagradu u konkurenciji 17 književnika iz Hrvatske, Bosne i Herecegovine, Makedonije, Bugarske, Srbije, Slovenije i Crne Gore,  a u užem izboru bili su djela Davida Albaharija i Dimitra Baševskog.

 Po ocjeni međunarodnog žirija, Jergović je jedan od najčitanijih i medijski najreprezentativnijih pisaca, “prisutan na ovim prostorima, bitan za naše kulture i duhovnosti, za ključna pitanja kulturnih i nacionalnih i jezičnih identiteta, za pojam rod, za pojam drugi i naš alter ego, za južnoslavenske dramatične sukobe sudbine i tragedije”.