Objavljena monografija benda The Clash

Showbiz 16. pro 201415:43 > 15:46
Izvor: youtube/screenshot

Monografija "The Clash", koja iz svjedočenja samih članova grupe otkriva pojedinosti iz povijesti "najbitnijeg rock'n'roll benda svih vremena", kako su ih kritičari nerijetko nazivali, objavljena je i na hrvatskom jeziku.

Zbog boje korica kniga je nazvana i “velikom ružičastom knjigom”, a donosi, osim riječi Joea Strummera, Micka Jonesa, Paula Simonona i Toppera Headona,  jedinstveni uvid u arhiv The Clasha, otkrivajući rijetko viđene materijale, plakate s turneja, rijetke naslovnice, umjetničke radove članova, raznu memorabiliju i fotografije benda iz privatnog života, na pozornici, u studiju i na putovanjima.

Urednici hrvatskog izdanja su Anđelko Jurkas i Milan Pavlinović, koji je sa Zoranom Stajčićem preveo knjigu s engleskog jezika.

Po Jurkasovim riječima, povijest rock and rolla kao vodećeg segmenta pop kulture prošlog stoljeća baratala je s puno imena čiji je rad nadilazio glazbeni utjecaj, od “čupavaca” iz Liverpoola i “bokodrmajućeg” Elvisa i Jaggera do Dylana, Bowiea, Iggyja, Ramonesa…

“Gomilana je sva sila utjecajnih bendova zbog kojih se rađalo stotine, tisuće novih sljedbenika ili imitatora, međutim, nikada glazba nije postala toliko važnom i toliko opipljivim oblikom socijalno referentnog bunta kao kada su na pozornicu izašli Strummer, Jones, Simonon i Headon”, ustvrdio je.

Monografija donosi cjelovitu priču o Clashu

Jurkas podsjeća i na ulogu Clasha na stajališta niza grupa, kao što su Public Enemy, Rage Against The Machine, Asian Dub Foundation i gomile stilski neograničenih izvođača “zbog kojih je glazba bar na trenutak postajala oruđem i oružjem koje je moglo mijenjati svijet”.

“London je pozvao, a gradovi svijeta su se priključivali. I nakon raspada benda iskra nije prestala tinjati. Pitanje je samo kada se i da li ikada opet pretvara u plamen i buktinju. Stoga nije fraza ni pamflet kada kažeš da su The Clash najbitniji bend rock and rolla svih vremena”, ističe Jurkas.

Monografija donosi cjelovitu priču o The Clash, a objašnjava i ponešto od mitologije koja je često okruživala bend – svi su imali mišljenje o tome kako su postali tako slavni, jesu li bili trendseteri, ikone i revolucionari.  

The Clash su bili pioniri britanskog punk rocka, a subverzivnim, revolucionarnim i uzbudljivim koncertima, pametnim stihovima, originalnim imidžem i strastvenim idealizmom uhvatili su duh vremena i postali svjetski fenomen, ističe se u najavi knjige.

Mnogi glazbeni kritičari smatraju “London Calling” jednim od najboljih albuma svih vremena, a njihova glazba i dalje utječe na mlade bendove i privlači novu publiku.

The Clash je bio dosljedan u svojim političkim stavovima i iskreno se borio protiv autoriteta, a kako je bubnjar Topper Headon primijetio dvadeset i pet godina kasnije – politika je zaboravljena, dok je glazba ostala.