Kusturica: Slab sam glumac, ali sam dobar komunist

Showbiz 21. velj 201717:56 > 18:03
Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Beogradska publika je oduvijek bila prava mjera za vrijednost jednog filma, a ja sam se uvijek trudio da je dovedem do ushićenja, pa nema razloga da beogradska projekcija filma “Na mlečnom putu“ ne bude najbolja, izjavio je redatelj Emir Kusturica, čiji novi film svečano otvara ovogodišnji FEST.

“Fest je preživio. On je kao naša država, pokušava pronaći svoje mesto među festivalima kao i država među drugim državama“, kazao je Kusturica.

Prema njegovim riječima, FEST je bio ljubimac Amerike i Europe, jer su svi filmovi stizali do rumunjske i bugarske željezne zavjese.

“Nema tko od glumaca i autora u ono doba nije stigao u Beograd. Kada je srušena Jugoslavija meni je bilo žao pa sam, koliko je to bilo moguće, pomogao FEST“, izjavio je Kusturica, dodajući kako je on u zlatnim godinama bio ogledalo svjetskog filma.

“Mislim da bi trebalo nastaviti s onim što je ostalo iz tog doba: velika autorska postignuća i veliki filmovi  jer je to ono što bi FEST trebao biti u budućnosti – pozornica na kojoj se izmjenjuju najvažniji autorski poduhvati svijeta“, rekao je Kusturica.

Kako je rekao, nikad nijedan film koji proizvodi potres u duši i koji ushićuje ljude nije snimljen točno po scenariju.

“S obzirom da sam ja slab glumac, ali dobar komunist, moja uloga je bila praćenje rada Monike Beluči i Slobode Mićalović. Oduševljen sam njihovim kreacijama, koje su i meni pomogle da budem redatelj, ali i glumac komunist“, izjavio je proslavljeni redatelj, koji je prvi put u svom filmu odigrao i glavnu mušku ulogu.

Nakon Festa, film “Na mlečnom putu“ će biti na redovnom kino programu, a Kusturica smatra da je moguća šira komunikacija zato što film “barata“ potresnim, dramatičnim, ali i duhovitim situacijama.