Više od 60 filmova na ovogodišnjem Festivalu tolerancije

Showbiz 29. ožu 201713:53 > 13:59
Izvor: Zarko Basic/PIXSELL

Festival tolerancije u svom jedanaestom izdanju, koje će se održati od 8. do 14. travnja u Zagrebu, donosi više od šezdeset filmova i bogati popratni program izložbi, koncerata, promocija knjiga, okruglih stolova i već tradicionalnih edukacijskih jutara na kojima je dosad sudjelovalo više od dvadeset tisuća mladih.

“Za ovogodišnji festival izabrali smo najbolje filmove koji se mogu naći na tržištu i napravljeni su prošle godine, a govore o tamnim vremenima kojih se ne želimo sjećati”, rekao je Branko Lustig, predsjednik Festivala na konferenciji za novinare.

Lustig smatra kako je pogrešno tvrditi da bi se mediji trebali baviti samo sadašnjošću. “Da, ima problema u sadašnjosti, no, kako kaže stara rimska poslovica, tko zaboravi svoju prošlost doživjet će ju još jedanput”, istaknuo je.

Objasnio je kako se upravo iz filmova koji se prikazuju na Festivalu može jasno vidjeti što je to fašizam, “a tko ne shvati niti nako što ih pogleda, taj ih ne mora ni shvatiti, niti će od njega biti ikakve koristi”.

Razočaran je što tijekom nedavnog okupljanja ‘crnokošuljaša’ na Trgu bana Jelačića nitko od građana nije reagirao. “Očekivao sam da će barem netko na njih baciti pokvareno jaje ili kamen, no građanstvo uopće nije reagiralo, a tako je bilo i 1941.”, dodao je Lustig, koji je i sam preživio logore smrti.

Nezadovoljan je i što još nisu skinute neprimjerene table u Jasenovcu. “Ljudi ne vjeruju da su ostali tako zli da mogu tako nešto napraviti, no mi nažalost vjerujemo, u cijeloj se Europi budi fašizam”, ustvrdio je Lustig, izrazivši nadu da će djeca i mladi nešto naučiti o tome na festivalskim edukacijskim jutrima.

Dodao je da će on ići na komemoraciju u Jasenovac iz pijeteta prema svome djedu i prema tisućama Židova, Roma i pravoslavaca koji su ondje pobijeni.

Filmovi o holokaustu, ali i suvremenim društvenim temama

Na Festivalu će se prikazati dugometražni, kratkometražni, dokumentarni, dječji te animirani filmovi europske i svjetske produkcije, od kojih i nagrađivana djela na temu tolerancije, holokausta i suvremenih društvenih problema.

Festival otvara njemački film “Gol među vukovima”, interpretacija istoimenog romana Bruna Apitza o pokušajima skupine zarobljenika da od SS-a spase jedno dijete.

Na programu je i dokumentarac “Sveto”, kojega će u Zagrebu predstaviti njegov redatelj Thomas Lennon. Riječ je o Oscarom i Emmyjem nagrađenom autoru, koji je uz pomoć četrdeset filmskih ekipa diljem svijeta zabilježio značenje vjere kao primarnog ljudskog iskustva.

Od dokumentaraca tu je i američki film “Ja nisam tvoj crnac” Raoluca Pecka, koji, kako bi jasno pokazao kako se danas u Americi fabricira određena slika o crncima u toj zemlji, podsjeća na tragičnu smrt Malolma X-a, Martina Luthera Kinga i Medgara Eversa.

Austrijski glumac, redatelj i scenarist Karl Markovics dolazi na festival predstaviti novi film “Magla u kolovozu”, utemeljen na istinitoj priči o trinaestogodišnjaku žrtvi nacističkog režima, te nešto starije “Supersvijet”, priču o Bogu i svijetu i “Disanje”, koji postavlja pitanje mogu li se u životu nadoknaditi propuštene prilike.

Prikazat će se i britanski film “Poricanje” Micka Jacksona, koji prepričava pravnu bitku Deborah E. Lipstadt za povijesnu istinu protiv čovjeka koji ju je optužio za klevetu kada ga je proglasila poricateljem holokausta.

Uvertira u Festival – izložba Arika Braurera u MUO

Festival će 3. travnja najaviti izložba “Od generacije do generacije. Nova Haggada” svestranog austrijskog umjetnika Arika Brauera u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, na kojoj će predstaviti nove ilustracije za liturgijsku knjigu hagadu koja donosi priče o oslobođenju Židova od ropstva i izlasku iz Egipta.

Nataša Popović, direktorica Festivala, najavila je u bogatom popratnom programu čak sedam diskusija o aktualnim društveno-političkim temama i tri okrugla stola.

“Posebno smo ponosni na diskusije koje se tematski nastavljaju na filmove koje prikazujemo. Teme su različite, od negiranja holokausta, preko novog života i nove budućnosti za azilante u europskim zemljama do gay prava i pitanja ljubavi te o tome što religija znači čovjeku”, rekla je.

Održat će se i festivalski market na kojemu će se predstaviti barcelonski Human Rights Film festival, jedan od najstarijih festivala o ljudskim pravima u Europi, a posjetitelji festivala moći će saznati i sve o povijesti Židovskog muzeja iz Beča, prvog takvog u Europi.

Festival će se održati na nekoliko lokacija – u Kulturno-informativnom centru te kinima Europa i Tuškanac, a ulaz na sva festivalska događanja tradicionalno je besplatan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.