Posljednji Jedi ovaj tjedan stiže i u domaća kina

Showbiz 12. pro 201711:29 > 11:31
Izvor: REUTERS/Mario Anzuoni

Jurišnici, droidi, raznolika stvorenja iz bližih i udaljenih galaksija u četvrtak će se diljem svijeta ponovo pojaviti na velikim ekranima, kada u kino distribuciju kreće dugo očekivani osmi nastavak Ratova zvijezda, Posljednji Jedi.

Američka pretpremijera održana je u subotu u Los Angelesu, europska će biti večeras u Londonu, a sretnici koji su imali priliku unaprijed pogledati film kažu da bolji nije smiljen još od drugog nastavka prve trilogije, Carstvo uzvraća udarac.

Očekuje se da će Posljednji Jedi, koji traje 153 minute, već prvog vikenda prikazivanja u Americi zaraditi rekordnih 220 milijuna dolara.

Hrvatska pretpremijera bit će u srijedu u 19 sati.

Filmska priča nastavlja se točno tamo gdje je stala u sedmom nastavku, Sila se budi, kada Ray (Daisy Ridely) očekuje da je Luke Skywalker (Mark Hamill) poduči o Sili.

Posljednji Jedi, sniman djelomično i u Dubrovnika, posljednji je film u životu Carrier Fisher (Princeza Leia) koja je iznenada preminula od srčanog udara nedugo nakon što je završila snimanje.

U filmu nema karizmatičnog Harrisona Forda čiji je lik Han Solo ubijen u prethodnom nastavku.

Ali zato se u “punom vremenu” vraća Mark Hamill (66), zvijezda prve trilogije, koji je u intervjuu za dpa priznao kako niti u snu se nije nadao da će tako strastveno zanimanje za Ratove zvijezda trajati četiri desetljeća.

“Kada sam bio u dvadesetim godinama nisam mislio da ću to raditi i u šezdesetima”, rekao je Hamill, naglasivši da je uživao u snimanju Posljednjeg Jedija, koji je režirao široj javnosti relativno nepoznati Rian Johnson.

“Došao je u moju kuću da me upozna i da porazgovaramo o filmu. Kada sam se opustio u njegovoj blizini, priznao sam mu da umirem od straha. Pritisak i očekivanja uoči snimanja bili su golemi. A on mi je odgovorio da i on umire od straha. Time me je ‘kupio’, jer vam većina redatelja to nikada neće priznati”, kazao je Hamill.

Na kraju je morao odgovoriti i na često pitanje, o tome kako prihvaća činjenicu da je uloga Lukea Skywalkera veća od života i da mu je zasjenila cijelu karijeru.

“Da, ljudi me često pitaju: ‘Ne uzrujava vas li što će vas pamtiti po jednoj jedinoj ulozi?’ A ja im odgovaram: ‘Znate, nisam očekivao da će me pamtiti po bilo čemu’. Za mene je to sjajno”, kazao je.