Scorseseova tvrtka koproducirat će hrvatski film Murina

Showbiz 10. svi 201811:18 > 11:20
Izvor: AFP/Ean-Philippe Ksiazek

Producentske kuće Sikelia Prods. Martina Scorsesea i RT Features Rodriga Teixeire kofinancirat će i koproducirati debitantski dugometražni igrani film Antonete Alamat Kusijanović "Murina", čije bi snimanje trebalo početi u svibnju iduće godine na hrvatskoj obali, objavio je portal Variety.com

Antoneta Alamat Kusijanović prva je Hrvatica primljena u cannesku rezidenciju Cinefondation gdje je nekoliko mjeseci radila na razvoju svog prvog dugometražnog igranog filma, u sklopu First Films First programa i Jerusalem Film Laba, izvijestio je u četvrtak Hrvatski audiovizualni centar.

“Murina” je obiteljska psihološka drama koja se radnjom donekle nastavlja na autoričin višestruko nagrađivani kratkometražni igrani film “U plavetnilo”, a odvija se tijekom četiri dana na jednom hrvatskom otoku.

Glavnu ulogu u filmu ima Gracija Filipović, producentica je Zdenka Gold (Spiritus movens), a koproducent Danijel Pek (Antitalent).

Po riječima Zdenke Gold, film se dugo radio i razvijao, što je dovelo do ovog izvrsnog rezultata, no pred njima je još jako puno posla. “Vjerujem u Antonetu i tim koji smo okupili oko filma i nadam se da ćemo ispuniti sva očekivanja”, ustvrdila je.

Daniel Rafaelić ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, izjavio je tom prigodom kako je “imati Martina Scorsesea u hrvatskoj filmografiji, baštiniti njegov talent kako bi se odnjegovao onaj novi, Antonetin, ponovno pokazuje da hrvatski film ima najveće uspjehe ako, da parafraziram Maestra Scorsesea, iza sebe ima Doba nevinosti, a čuva se Vuka s Wall Streeta”.

Antoneta Alamat Kusijanović (1985., Dubrovnik) u svojim filmovima tematizira tamnu stranu strasti, obiteljska ograničenja i opasnost koju donose tajne. Magistrirala je filmsku umjetnost na sveučilištu Columbia u New Yorku. U povodu dobre vijesti za njezin dugometražni prvijenac izjavila je kako je sretna jer se višegodišnji rad isplatio.

Sikelia Prods. i RT Features će osim njezina filma kofinancirati i koproducirati i debitantski dugometražni igrani film “Port Authority” Danielle Lessovitz. Te tvrtke surađuju od 2014. kako bi zajedno otkrivale mlade talente iz cijeloga svijeta.
“Udružili smo snage s RT Features kako bismo proširili autentične i uzbudljive nove izričaje u kinematografiji. Danielle i Antoneta snažno utjelovljuju taj duh kroz svoje jedinstvene vizije. Iznimno nam je drago što njihove nadahute priče donosimo zaljubljenicima u film širom svijeta”, rekli su Martin Scorsese (koji je s Cate Blanchett otvorio ovogodišnji festival u Cannesu) i producentica Emma Tillinger Koskoff.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.