Prije točno 120 godina rođen je film

Showbiz 19. ožu 201516:24 > 16:24
Izvor: Twitter

Na današnji dan prije 120 godina, 19. ožujka 1895. godine, braća Auguste i Louis Lumiere snimili su svoj prvi film, označivši time nastanak kinematografije.

“Izlazak radnika iz tvornice”, prikazan tri dana kasnije u Parizu, bio je prva filmska predstava na svijetu. Trajala je tek nekoliko minuta, a priređivačima je donijela prihod od 35 franaka jer je projekciji prisustvovalo svega 35 gledatelja koji su platili cijenu ulaznice od jednog franka.

Zanimljivo je spomenuti kako je toj prvoj projekciji prisustvovao i sam Georges Melies koji se inače smatra “ocem animacije”, odnosno ocem filmskog pravca koji nazivamo fikcijom.

Godine 1895., Louis Lumiere je konstruirao kinematograf, kameru koja je ujedno snimala, razvijala i prikazivala filmove na velikom ekranu, što će označiti početak stvaranja filmske industrije.

“S braćom Lumiere zakoračili smo u civilizaciju slike koju i danas njegujemo”, istakao je Michel Faucheux, predavač na Nacionalnom institutu primijenjenih znanosti (INSA) u Lyonu.

Početkom 1896., Lumiereovi će prikazati svoje čuveno ostvarenje “Ulazak vlaka u stanicu”, koje će imati blizu 1.500 projekcija širom svijeta.

Povodom 120 godina kinematografije, u Grand Palaisu u Parizu će 27. ožujka biti otvorena velika izložba posvećena braći Lumiere, u okviru koje će po prvi put biti prikazano cjelokupno njihovo djelo – ukupno 1.422 filma.