Samoa zabranila film o Eltonu Johnu

Showbiz 11. lip 201910:02 > 10:05
Izvor: ADRIAN DENNIS / AFP

Arhipelag Samoa na kojemu je homoseksualnost protuzakonita, zabranio je prikazivanje biografskog filma "Rocketman" posvećenog Eltonu Johnu jer u njemu ima prizora istospolnog seksa.

“Rocketman”, koji je premijeru imao na filmskom festivalu u Cannesu, opisuje uspon do slave jednog od prvih pjevača koji su javno pokazali svoju homoseksualnost kao i njegovu borbu protiv ovisnosti (droga, seks, alkohol).

Leiataua Niuapu, čelni čovjek za nadzor filmova koji se prikazuju u kinima na arhipelagu, potvrdio je ovaj tjedan da je film zabranjen jer sadrži scene “koje nisu korektne za široku publiku”.

Za novine Samoa Observer Niuapu je rekao da film “krši zakon kojim se zabranjuje brak istospolnih osoba te da nije usklađen s kulturnim i vjerskim uvjerenjima” na arhipelagu.

Istospolni odnos kažnjiv je zatvorom do sedam godina na Samoi, navodi udruga Human Dignity Trust sa sjedištem u Londonu, no pritom priznaje da vlasti ne primjenjuju revnosno taj zakon.

Godine 2009., na Samoi su vlasti zabranile film “Milk” u kojem Sean Penn tumači ulogu političara Harveya Milka, borca za prava homoseksualca.

U Rusiji je dopušteno prikazivanje “Rocketmana” iz kojeg su izrezani prizori istospolne ljubavi te je britanski pjevač oštro kritizirao rad ruskih cenzorskih škara.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram