Brad Pitt, De Niro i Deneuve na crvenom tepihu 76. Mostre

Showbiz 25. srp 201920:55 > 21:09
Izvor: LOIC VENANCE / AFP

Robert De Niro, Brad Pitt, Kristen Stewart, Scarlett Johansson, Catherine Deneuve i mnoge druge filmske zvijezde očekuju se na venecijanskoj Mostri, filmskom festivalu na kojemu će se ove godine prikazivati filmovi koji govore o položaju žene.

“Dobar broj među 21 dugometražnim filmom koji se natječu za Zlatnog lava na ovogodišnjoj 76. Mostri bavi se tom temom i otkriva novi senzibilitet, čak i kad su ih snimili muškarci, što dokazuje da su polemike obilježile našu kulturu zadnjih godina”, rekao je u četvrtak direktor Mostre Alberto Barbera.

“Druga važna činjenica je da više ostvarenja pokušava temeljito i realistično rekonstruirati prošle događaje, što nam omogućuje da na današnje probleme gledamo iz drugog kuta”, dodao je predstavljajući u Rimu službeni izbor filmova.

Ova 76. Mostra otvara se 28. kolovoza filmom “Istina” (“The Truth”) Japanca Kore-ede Hirokazua u kojemu nastupaju dvije francuske filmske dive Catherine Deneuve i Juliette Binoche.

Kao i svake godine, američke zvijezde i velike hollywoodske produkcije bit će nezaobilazan dio festivala prije utrke za Oscare.

Brad Pitt će doći na crveni tepih s “Ad Astrom” sunarodnjaka Jamesa Grayja, znanstveno-fantastičnim filmom u produkciji 20th Century Foxa u kojemu glumi astronauta koji se upušta u pustolovinu na granici Sunčeva sustava u potrazi za nestalim ocem.

Robert de Niro glumi jednu od glavnih uloga u “Jokeru” Todda Phillipsa, filmu koji se bavi pitanjem odakle dolazi glasoviti Batmanov neprijatelj, klaun kojeg tumači Joaquin Phoenix.

Steven Soderbergh dopunjuje trio američkih redatelja, a dolazi s filmom “The Laundromat”, trilerom koji govori o aferi Panama Papers i u kojemu nastupaju Antonio Banderas, Gary Oldman i Meryl Streep.

Saudijska redateljica Haiifaa Al-Mansour vraća se u Veneciju, gdje je 2012. predstavila “Wadjdu”, s “Idealnom kandidatkinjom”, pričom o ženi koja se odluči kandidirati na lokalnim izborima u Saudijskoj Arabiji.

Francusko-poljski redatelj Roman Polanski natjecat će se za Zlatnog lava svojim filmom “Optužujem”, povijesnom dramom nadahnutom aferom Dreyfus, u kojoj Jean Dujardin glumi potpukovnika Georgesa Picquarta koji rehabilitira nepravedno optuženog časnika.

Ovogodišnji Venecijanski filmski festival završava 7. rujna dodjelom Zlatnog lava.

Popis filmova u glavnoj konkurenciji

– “Istina”, japanskog redatelja Kore-ede Hirokazua (kojim se otvara festival)

– “Idealna kandidatkinja”, Saudijke Haiffae Al-Mansour

– “O beskraju”, Šveđanina Royja Anderssona

– “Mreža Wasp”, Francuza Oliviera Assayasa

– “Bračna priča”, Amerikanca Noaha Baumbacha

– “Počasni gost”, Kanađanina Atoma Egoyana

– “Ad Astra”, Amerikanca Jamesa Grayja

– “A Herdade”, Portugalca Tiaga Guedesa

– “Svjetska slava”, Francuza Roberta Guediguiana

– “Čekajući barbare”, Kolumbijca Cira Guerre

– “Ema”, Čileanca Pabla Larraina

– “Martin Eden”, Talijana Pietra Marcella

– “Ni mafija nije što je nekad bila”, Talijana Franca Maresca

– “Obojena ptica”, Čeha Vaclava Marhoula

– “Gradonačelnik Rionea Sanita”, Talijana Marija Martonea

– “Babyteeth”, Australke Shannon Murphy

– “Joker”, Amerikanca Todda Phillipsa

– “Optužujem”, francusko-poljskog redatelja Romana Polanskog

– “The Laundromat”, Amerikanca Stevena Soderbergha

– “No 7 Cherry Lane”, Yonfana (Hong Kong)

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.