Danas 21 godina od smrti rock legende Milana Mladenovića

Showbiz 05. stu 201511:33 > 17:13
Izvor: YouTube/printscreen

Danas se navršava 21 godina od smrti Milana Mladenovića, kultnog rock glazbenika čije je stvaralaštvo s grupom "Ekatarina Velika" obilježilo drugu polovinu osamdesetih godina u bivšoj Jugoslaviji.

Mladenović je osnovao grupu “Katarina Druga”, koja je 1984. godine izdala istoimeni album. Grupa je potom promijenila ime u “Ekatarina Velika” i 1985. godine izdala također istoimeni album, koji dobiva povoljne kritike i skreće pažnju na bend.

Glazbenik je 1992. godine s članovima grupa “Partibrejkers” i “Električni orgazam” formirao sastav “Rimtutituki”, čija je glazbena aktivnost bila koncentrirana na antiratnu propagandu, i s kojim je snimio singl “Slušaj ‘vamo!”.

U ljeto 1994. godine Mladenović je otputovao u Brazil, gdje je s dugogodišnjim prijateljem Mitrom Subotićem – Subom i nekoliko brazilskih glazbenika snimio album “Angel’s Breath”.

U kolovozu 1994. godine, poslije nastupa “Ekatarine Velike” na Festivalu u Budvi, Mladenović je prebačen u bolnicu gdje je ustanovljeno da ima rak pankreasa.

Milan Mladenovic (36) je umro 5. studenog 1994. u Beogradu. Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu. Njegovom smrću “Ekatarina Velika” je prestala postojati.

Najpoznatije pjesme EKV-a su “Oči boje meda”, “Tattoo”, “Modro i zeleno”, “Budi sam na ulici”, “Kao da je bilo nekad”, “Ti si sav moj bol”, “Novac u rukama”, “Zemlja”, “Pored mene”, “Ljubav”, “7 dana”, „Ljudi iz gradova”, “Krug” i “Par godina za nas”.

U studenom 2006. godine pjesma “Par godina za nas” je izglasana za najbolju jugoslovensku pjesmu svih vremena u anketi slušatelja radija B92. Mladenović je u jednom intervjuu 1992. godine rekao da je “Par godina za nas” najbolja pjesma koju je “Ekatarina Velika” ikada napravila.

https://youtube.com/watch?v=PC30BsUcObY

Mnogi ovdašnji muzičari smatraju da je “Ekatarina Velika” jedan od najznačajnijih bendova na prostoru bivše Jugoslavije i na jugoslovenskoj rock sceni uopšte.

Milan Mladenović je dobio ulice u Zagrebu, Sarajevu, Ljubljani, a u Beogradu, pored ulice, plato ispred beogradskog Doma omladine u centru grada nosi njegovo ime.