J.R. August: Čovjek se ne smije predati i početi propadati u rupu depresije

Showbiz 13. lis 202121:01 > 22:37
Izvor: N1

U 2020. godini osvojio je tri Porina, a prvi put je najbolji novi izvođač dobio Porina za najbolji album. Nakon odgode zbog pandemije u utorak je održao dugo najavljivani koncert u dvorani Lisinski, uz pratnju benda i zbora. Zašto piše i pjeva na engleskom, kako usklađuje posao učitelja i karijeru glazbenika te što ga inspirira, u Pressingu Ilije Jandrića otkriva kantautor iz Zaboka J.R. August.

Nastupati dvorani Lisinski bilo mu je fenomenalno: “Svirati u zatvorenom prostoru nakon godinu i pol pred ljudima je fenomenalan osjećaj.”

Kaže da mu je zapravo i godilo što je dodjela Porina zbog pandemije bila online. “Nisam fan druženja i velikih grupa ljudi”, rekao je zabočki kantautor.

Usklađivanje glazbane karijere i posao učitelja engleskog jezika je s vremenom sve napornije, ističe. “Ako čovjek voli raditi s ljudima, najbolje je raditi s djecom. Djeca su neiskvarena. Da je lagano balansirati dvije profesije, nije”, kaže.

Svirao je prije u puno bendova, govori. “Bendovi se raspadaju, nisam želio u nešto uložiti puno energije pa da to zbog jedne ili više osoba propadne. Želio sam raditi sam, no dosadno je da sviram sam na klaviru. Oduvijek sam priželjkivao veliki bend i zbor. Odluči li netko od njih otići, mogu naći zamjenu, iako to ne bih želio”, kaže.

Zašto umjetničko ime J.R. August, kantautor pojašnjava da ime znači John Raven August. “John prema pokojnom stricu Ivanu koji je umro od raka kada sam imao šesnaest godina, Raven prema pjesmi Edgara Allana Poea, a August po pokojnom djedu koji mi je pričao priče. Nikola Vranić je ime koje sam naslijedio, a ovo sam sam smislio.”

Pjeva na engleskom jeziku jer je engleski lingua franca i želja mu je izaći na međunarodno tržište. Ipak, već sljedeće godina planira album na hrvatskom.

Otvoreno govori o borbi s depresijom. “Sada, nakon devet godina mogu to realnije sagledati. Bio sam na početku dvadesetih. Nisam imao novaca, nisam mogao snimati, nisam imao bend, nisam imao studio ni izdavačku kuću, a imao sam ideje. Čovjek se ne smije predati i početi propadati u rupu depresije i anksioznosti. Danas i meditiram i vježbam… Znao sam svirati i plakati. Nisam tip osobe koja plače i u to vrijeme mi nije bilo jasno što mi se događa. Muzika mi je pomogla, kao i šetnje te razgovor o tome. I ribolov”, otkrio je J.R. August.

“Čim nisi u trenutku, ili si u lošem trenutku, teško je”, ističe.

Cijeli razgovor pogledajte uskoro u videu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar