Kraljica odlikovala zdravstvene djelatnike, Daniela Craiga, Tonyja Blaira…

Showbiz 01. sij 202213:10
Izvor: Victoria Jones / POOL / AFP

Znanstvenici i zdravstveni čelnici na prvoj liniji borbe protiv covida-19 kao i zaslužni sportaši dobili su novogodišnje počasti britanske kraljice Elizabete, a titulu su primili i Daniel Craig, glumac koji je utjelovio James Bonda te bivši premijer Tony Blair.

Čelnici javnog zdravstva Engleske, Škotske i Walesa – Chris Whitty, Gregor Smith i Frank Atherton, proglašeni su vitezima, a počasti su dobili i oni koji su sudjelovali u proizvodnji cjepiva.

Daniel Craig je odlikovan Redom sv. Mihovila i sv. Jurja (CMG). On je nakon pet filmova u kojem glumi slavnog britanskog špijuna, s nedavno izašlim filmom „Za smrt nema vremena“ napustio ulogu James Bonda.

Najdugovječniji laburistički premijer Tony Blair kazao je kako je „nevjerojatna čast“ što je postao nositelj Ordena podvezice, najstarije i najviše viteške počasti koje kraljica daje bez savjetovanja vlade.

„Želim zahvaliti svima koji su služili uz mene, u politici, u javnom sektoru i svim dijelovima našeg društva, za njihovu posvećenost i predanost našoj zemlji“, rekao je Blair.

Biciklist Jason Kenny, dobitnik sedme zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju, također je postao vitez. Njegova supruga Laura Kenny, najuspješnija britanska olimpijka, prva koja je osvojila zlato na tri uzastopne Olimpijade, proglašena je damom.

Ukupno je počasti dobilo 78 olimpijaca i paraolimpijaca.

Emma Raducanu, tenisačica koja je iznenadila svijet postavši prvom kvalifikanticom koja je pobijedila na nekom Grand Slam turniru – US Openu – također je počašćena Redom Britanskog carstva.

Počasti je primio i autor pjesama Bernie Taupin, najpoznatiji po suradnji s Elton Johnom, uključujući verziju pjesme „Candle in the Wind“ koju je John pjevao na sprovodu princeze Diane.

Novogodišnje počasti potječu od vladavine kraljice Viktorije u 19. stoljeću, a njima se prepoznaju ne samo slavne osobe nego i oni koji su doprinijeli državi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Komentari

Vaš komentar