Zbog potpore Rusiji Emiru Kusturici oduzeta nagrada

Showbiz 01. ožu 202207:583 komentara
Izvor: Alberto PIZZOLI/AFP

Češki festival Febiofest odlučio je oduzeti praškom učeniku, kojim se ponosi filmska akademija u Pragu FAMU, redatelju Emiru Kusturici, nagradu festivala Kristijan zato što je uoči napada Rusije na Ukrajinu prihvatio voditi Centralno akademsko kazalište ruske armije.

Da se Kusturici oduzme nagrada Febiofesta koju je 2017. godine dobio za doprinos svjetskoj kinematografiji zatražio je počasni predsjednik festivala, njegov osnivač, redatelj Fero Fenič.

Fenič je kazao da je i 2017. godine bio protiv toga da Kusturica dobije nagradu Febiofesta zato što Kusturičina sklonost divljenju totalitarnim vođama i njihovu podržavanju znači da usprkos talentu redatelja ne ispunjava etičke, moralne i demokratske vrijednosti i kriterije da bude nagrađen.

„To su vrijednosti kojima smo privrženi, na osnovu njih je nastao taj festival nakon plišane revolucije. Nijedno umjetničko djelo ne može se odvojiti od tih vrijednosti. Tada me rukovodstvo festivala nije poslušalo. Sada opet tražim od Febiofesta da mu počasnu nagradu Kristijan oduzme“, kazao je Fenič.

Sadašnji ravnatelj Febiofesta, Kamil Spačil, priopćio je da pozdravlja Feničovu inicijativu i da će nagrada Kusturici biti oduzeta, javlja češka agencija ČTK.

Fenič je pozvao i druge češke festivale koji su nagrađivali Kusturicu da mu zbog prihvaćanja ponude ruskog ministra Sergeja Šojgua da vodi kazalište ruske armije također oduzmu nagrade.

Kusturicu je 2019. godine odlikovao i češki predsjednik Miloš Zeman Medaljom za zasluge.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar