Od Tottijevog debija za Romu nogomet se drastično promijenio

Nogomet 13. ruj 201617:00 > 17:07
Izvor: Facebook

Francesco Totti je vjerojatno posljednji živući nogometni romantičar, neki će to reći i za Alessandra Del Piera, ali on je daleko od svog Torina - dok Totti iz Rima nikada nije želio otići, niti ga je tko mogao otjerati.

Strastveni ljubitelji Calcia ili Serie A za njega će imati samo riječi hvale, a ova istinska nogometna zvijezda za čiju karijeru se teško može povezati neki skandal za dva tjedna puni 40 godina.

Ipak, u prvoj sezonskoj utakmici, gdje je Roma slavila sa 3:2, Totti je asistirao i pogodio protiv Sampdorije. Kralj Rima, kako ga obično oslovljavaju u medijima za Romu je debitirao 28. ožujka 1993. godine.

U svojim najboljim godinama mogao je birati gdje će igrati. Nije želio otići, nego je u Italiji uspio dogurati do drugog najboljeg strijelca u povijesti Serie A.

U međuvremenu, svijet nogometa se dosta promijenio od njegovog debija. Svijet nogometa će biti djelomično “osakaćen” kada Totti odluči prestatiti sa aktivnim bavljenjem nogometom.

U videu koji je 101Great Goals objavio na YouTubeu i svojoj web stranici prikazani su detalji što se to sve dogodilo u svijetu nogometa odkako je Totti debitirao za Romu. 23 godine su zaista dug period, a sistem poredanih informacija u globalu izgleda nevjerojatno.

1. Alex Ferguson je tek trebao osvojiti prvu od svojih 13 titula sa legendarnom šestorkom koju je spojio u u Manchester Unitedu.

2. Segregacijski sistem Apartheid je još bio na snazi u Južnoafričkoj republici.

3. Harry Kane i Paulo Dybala još nisu bili ni rođeni. Danas su među najcjenjenijim napadačima, ali kada je Totti po prvi put obukao dres Rome, kao prvotimac…

4. Dalje, ljubitelji nogometa u Engleskoj tada nisu znali tko je Arsene Wenger, koji je sada – najdugovječniji trener od aktivnih trenera na Otoku.

5. Google, Amazon i eBay nisu postojali.

6. Te sezone, kada je Totti debitirao – prvak Engleske bio je Leeds United.

7. George Bush Sr. odstupio sa mjesta predsjednika SAD-a.

8. Liverpoolovo čekanje na titulu prvaka Engleske poraslo na 34 mjeseca. Sada na titulu čekaju punih 26 godina.

9. Paul Pogba, trenutno najskuplji transfer svijeta na dan Tottijevog debija za Romu imao je samo 15 dana starosti.

I ovako bi se moglo unedogled nabrajati. Totti ima još jednu sezonu ispred sebe, da uči mlade igrače i usmjerava ove starije – kako ispravno nositi dres čije boje branite. Mnogi to danas još ne znaju.