Ždrijeb morao odlučivati: Gvineja u četvrtfinalu AKN

Nogomet 29. sij 201516:43 > 16:48
Izvor: EPA

Nogometaši Gvineje igrat će u četvrtfinalu afričkog Kupa nacija nakon što su prilikom izvlačenja kuglica u hotelu u Ekvatorijalnoj Gvineji imali više sreće od nogometaša Malija.

Gvineja i Mali su u srijedu odigrali 1-1 i tako zaključili natjecanje po skupinama s potpuno identičnim učinkom, pa je treći put u povijesti afričkog Kupa nacija o plasmanu u drugi krug odlučivala kocka. Gvineja je imala više sreće i igrat će u četvrtfinalu u nedjelju u Malabou protiv Gane.

Obala Bjelokosti je u D skupini osvojila prvo mjesto s pet bodova, dok su Gvineja i Mali sve tri utakmice u skupini odigrali rezultatom 1-1. Zanimljivo, da je Kamerun, koji je izgubio od Obale Bjelokosti 0-1 uspio izjednačiti, sve četiri reprezentacije bi imale posve identičan učinak i sve četiri bi se našle u bubnju.

Bio je ovo treći put da u Africi odlučuje ‘kocka’. Prvi put se to dogodilo 1972. godine kada su Kongo i Maroko bili izjednačeni po bodovima i razlici pogodaka. Ždrijebom je u polufinale ušao Kongo koji je potom pobijedio Kamerun, a u finalu i Mali osvojivši svoj jedini naslov afričkog prvaka.

Drugi put se to dogodilo 1988. godine kada su Alžir i Obala Bjelokosti okončali natjecanje u skupini sa po tri boda i razlikom pogodaka 2-2. Alžir je potom stigao do trećeg mjesta.

U ostalim četvrtfinalnim susretima sastaju se Kongo – DR Kongo, Tunis – Ekvatorijalna Gvineja i Obala Bjelokosti – Alžir.