Može li netko zamijeniti legende koje su otišle u mirovinu?

Nogomet 29. pro 201718:38 > 18:40
Izvor: REUTERS

Godinama su gazili travnjake diljem svijeta, ali 2017. su odlučili reći zbogom nogometu. Velikani koji su donosili titule svojim klubovima, naslove prvaka reprezentacijama i radost na lica navijača svoje mjesto odlučili su prepustiti drugima.

Posljednji koji je osvojio Zlatnu loptu prije dominacije Ronalda i Messija, Ricardo Kaka kazao je dosta! Zadnja stanica mu je bio Orlando City, ali zauvijek će se pamtiti njegovi nastupi u dresu Milana i Brazila koje je doveo do vrha Europe i svijeta.

Baš kao Kaka i Phillip Lahm zna što znači osvajati trofeje. Osam bundesligaških titula, jedna Liga prvaka, šest domaćih kupova i naslov prvaka svijeta s Njemačkom. Sve to u dresu Bayerna u kojem je godinama bio kapetan i ljubimac navijača.

Zamjenu za Xabi Alonsa Bayern nema, a nedostajat će i Španjolskoj reprezentaciji s kojom je osvojio sve. To nije uspjelo Franku Lampardu s Engleskom, ali je u Chelseaju bio jedna od ključnih figura u pohodu na titule. Veznjak koji je zabijao kao napadač…

Možda i najveći umjetnik nogometa od spomenutih umirovljenika bio je Andrea Pirlo. Njegova savršena dodavanja hranila su napadače Intera, Milana, Juventusa i talijanske reprezentacije s kojom je 2006. osvojio svijet.

A otišao je i Princ Rima. Francesco Totti više nije svojoj Romi mogao pružiti dovoljno pa je odšetao u legendu pred punim tribinama svog Olimpica. Za vrijeme njegovog oproštajnog govora cijeli grad je stao i slušao – priču o nogometašu koji je mogao otići bilo gdje i osvojiti sve, ali je ljubav bila jača.

2017. godina pamtit će se po praznim kopačkama koje su ostale iza ovih legendi. No one će ostati i motiv za mlađe igrače da ih pokušaju popuniti. Neće im biti lako, ali put do vrha ionako nikad i nije.