NYT izračunao da je RH po broju medalja u svjetskom vrhu!

Ostali sportovi 22. kol 201620:01 > 20:04
Izvor: REUTERS/Gonzalo Fuentes

Nakon Olimpijskih igara u Riju ponovno se otvorilo pitanje tko je najuspješniji po broju odličja, Hrvatska ili Srbija, posebice nakon što su naši sportaši u košarci i vaterpolu izgubili upravo od reprezentacija Srbije.

Međutim, New York Times izračunao je broj medalja po broju stanovnika određene države i po tom izračunu Hrvatska se nalazi među najuspješnijim zemljama u Riju. S rekordnih 10 odličja Hrvatska se našla na 17. mjestu od ukupno 87 država osvajačica odličja. Srbija je na ovom popisu završila na 32. mjestu.

Ako se, pak, gleda samo broj osvojenih zlatnih medalja po broju stanovnika, Hrvatska je daleko ispred velikih sportskih sila. Nalazimo se na trećem mjestu, što znači da na 844.880 Hrvata dolazi jedna zlatna medalja.  Ukupno gledano broj osvojenih svih medalja, bilo zlatnih, srebrnih ili brončanih, Hrvatska se nalazi na petom mjestu. Srbija je po ovoj ljestvici na 17. mjestu, a Kosovo na 22.

New York Times je u valorizaciiji medalja za zlato davao četiri boda, za srebro dva i za broncu jedan, a dobiveni je broj usporedio s brojem stanovnika određene države.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.