Rusiji zbog skandala s dopingom zabranjen nastup na Olimpijadi i SP-u u Kataru

Pixabay (ilustracija)

Međunarodna antidopinška agencija (WADA) jednoglasno je odlučila na četiri godine zabraniti Rusiji sudjelovanje na velikim međunarodnim sportskim natjecanjima zbog nepoštivanja pravila.

Revizorski odbor antidopinške agencije predložio je nekoliko sankcija nakon što je ruska antidopinška agencija (RUSADA) odbila u potpunosti sudjelovati u procesu istrage dopinga u ruskom sportu.

Izvršni odbor agencije u ponedjeljak je odlučio prihvatiti prijedloge na sastanku u švicarskom gradu Lausanne.

RUSADA sada ima 21 dan da odluči hoće li odluku prihvatiti ili poslati čitav slučaj na sportski arbitražni sud, javlja CNN.

Ako zabrana ostane na snazi, to znači da se ruski sportaši neće moći natjecati na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine. FIFA nije odgovorila na upite CNN-a o tome kako će odluka utjecati na rusko sudjelovanje u kvalifikacijskom procesu za svjetsko nogometno prvenstvo 2022.

Kazna antidopinške agencije dolazi zbog odstupanja u podacima koje je agencija dobila u siječnju 2019 od moskovskog laboratorija. Taj laboratorij našao se u centru dopinškog skandala kada je imenovan u McLaren izvješću iz 2016. u kojem je razotkrivena raširena i sofisticirana mreža dopinga koja je imala podršku države.

Nakon objave izvješća, koje je naručila međunarodna antidopinška agencija, ruska antidopinška agencija je u početku prozvana za odbijanje suradnje. U izvješću je otkriveno da je ruska država, u dosluhu sa sportašima i sportskim dužnosnicima, osmislila dotad neviđeno ambiciozan i opsežan program dopinga.

Rezultati izvješća rezultirali su sankcijama pa niti jedna ekipa iz Rusije nije sudjelovala na zimskim Olimpijskim igrama 2018 u Pyeongchangu, dok su neki sportaši koji su se kvalificirali za igre bili prisiljeni sudjelovati pod neutralnom zastavom.

Ova, posljednja u nizu zabrana, ostavlja mogućnost ruskim sportašima da se natječu pod neutralnom zastavom, ali samo ako dokažu da su neokaljani skandalom.