Cro Cop priznao uzimanje nedozvoljenih sredstava

Ostali sportovi 12. stu 201512:01 > 12:05
Izvor: Facebook

Mirko Filipović suspendiran je samo dva dana nakon odlaska u mirovinu zbog sumnji u uzimanje dopinga.

“UFC objavljuje da je zakazani meč između Mirka Cro Copa i Anthonyja Hamiltona u Seulu u Južnoj Koreji otkazan. Američka antidopinška agencija (USADA) obavijestila je Mirka Filipovića i UFC da je privremeno suspendiran zbog moguće zlouporabe pravila antidopinške agencije. USADA, neovisno tijelo koje provodi antidopinšku politiku, pobrinut će se oko rezultata i odrediti posljedice u slučaju Cro Copa. Dodatne informacije bit će pravovremeno objavljene”, stoji u priopćenju UFC-a.

“Evo prvi dan mirovine i odmah problemi. Prvi sam valjda borac kojeg su suspendirali nakon odlaska u mirovinu. Valjda im je dobro došlo da na nekom poznatom vježbaju strogoću. Evo o čemu se zapravo radi. UFC je potpisao ugovor sa USADA-om, američkom antidopinškom agencijom koja će provoditi i koja od nedavno i provodi testiranja boraca. Morao sam ispuniti upitnik kao i svi borci i specificirati gdje sam i kada tokom priprema radi dolaska njihovih ljudi na testiranje.

Kad su počeli problemi sa ramenom, obzirom da klasične metode poput leda i masaža nisu pomagale, prešao sam na krvne plazme koju sam dobijao direktno u rame, a uz to sam uzeo malu količinu hormona rasta radi bržeg zacjeljivanja. Hormon rasta je na listi zabranjenih supstanci i to sam znao, ali nije bilo drugog načina da spasim rame, barem sam tako mislio. U kombinaciji s krvnom plazmom. Nažalost, jedini lijek za rame je višetjedna pauza i mirovanje, ali očajnik se i za slamku hvata.

Nakon 6 dana plazmi i hormona došli su me testirati, uredno sam dao uzorak krvi i urina i odmah sam obavijestio UFC o testiranju i da sam radi sanacije ramena uzeo malu količinu hormona rasta, jer ništa drugo ne pomaže, a želio sam odraditi borbu pod svaku cijenu. Jer ako budem morao otkazati borbu radi ramena znao sam da je to kraj, jer je već prošlo 8 mjeseci od zadnje borbe, a ja u ovim godinama čekati ne mogu 5-6 mjeseci do iduće borbe.

Niti su nalazi testiranja gotovi, niti sam siguran da će išta naći jer sam to uzeo svega nekoliko dana samo da spasim borbu i rame, oni su nekakvu suspenziju odrezali i to samo zato jer sam im sam rekao o čemu je riječ, a koja nema nikakvog smisla jer sam se povukao i to radi ozljeda po cijelom tijelu, a kruna je bila ozljeda ramena. Glupo je uopće spominjati da taj hormon samo tijelo luči i da se neka povišena razina može detektirati do 10-ak dana i da bi na borbi bio čist. I niti mi to poboljšava performanse u bilo kojem obliku, kao što to rade testesteron, razni steriodi i anabolici, ali takva su pravila.

Još u petak sam molio da ne otkazuju borbu i da želim nastupiti, nakon toliko muke i truda tokom priprema i da ću otići na saslušanje u agenciju i reći o čemu se radi. I neka provedu testiranja uoči i nakon borbe i sve će biti OK, pet puta sam dosad samo u UFC-u testiran, zadnji puta prije i nakon zadnje borbe s Gonzagom.

I naravno da je uvijek sve bilo OK. Subotnji trening mi je bio zadnji u ovim pripremama i tu je rame otišlo do kraja, magnet ponovljeni u ponedjeljak je pokazao rupture mišića, oštećenje tetive i puno rame tekućine. I tu sam prelomio i tu večer donio odluku da nemam snage više boriti se s ozljedama. I objavio prekid karijere.

I to je to. A ovo prozivanje i suspenzije stvarno nemaju smisla. Iako moram reći da razumijem UFC i da se žele ograditi. Sad će ispasti da sam uzimao nedozvoljena sredstva tj. doping, a to veze s vezom nema. Ali što je tu je, ne dao Bog većeg zla, zaključio je Mirko Filipović.