EHF rekao "NE" kapetanskim trakama u duginim bojama

Ostali sportovi 15. sij 201616:07 > 16:12
Izvor: Facebook

Europska rukometna federacija uoči današnjeg početka EURO 2016 u Poljskoj objavila je novo pravilo da kapetani reprezentacija oko ruke mogu nositi trake na kojima su isključivo nacionalne boje. To znači da Tobias Karlsson, koji je želio nositi traku sa duginim bojama to neće moći.

Karlsson je želio nositi traku sa duginim bojama zbog toga što Poljska odbija usvojiti zakon kojim bi se odobrili istospolni brakovi. Time je na miran način želio ukazati da su sve osobe jednake.

“Mislim da je ovo prava sramota. Tužno je da je Europska rukometna federacija izabrala taj put. Ne dozvoljava nam da izrazimo naše humane osjećaje i da pokažem kako mislim da ljude treba tretirati“, kazao je Karlsson za švedske novine Aftonbladet i dodao:

„Moram kazati da sam iznenađen odlukom EHF-a. Prije samo nekoliko dana rečeno nam je kako je u redu da nosimo te trake. Čak smo poslali nekoliko tih traka kapetanima Norveške i Islanda koji su je također željeli nositi tokom Europskog prvenstva. Ne znam koju ću sada traku nositi, jer imamo još dvije. Jedna je crno-bijele boje, a druga potpuno crna”. 

Partija zakona i pravde, koja se protivi pravima LGBT zajednice, pobijedila je na poljskim izborima u studenom prošle godine. Poljska je odbila priznati istospolne brakove i trans osobe.