Davis kup: Hoće li Dodig nadmudriti Mela

Tenis 16. ruj 201515:22 > 15:31
Getty Images, Atshusi Tomura

Hrvatska Davis Cup reprezentacija je napokon kompletirana, jer su se Franku Škugoru i Mati Deliću pridružili Borna Ćorić i Ivan Dodig, pobjednici prošlotjednih ATP Challengera u Barranquilli, odnosno Saint-Rémyju.

Vrlo brzo nakon što su se smjestili u hotel otišli su na trening, kako bi se što bolje prilagodili na uvjete. Ćoriću bi to trebalo ići lakše, jer je u Kolumbiji igrao na zemlji, za razliku od Dodiga koji je do naslova stigao na betonskom igralištu. Njihovi rezultati svakako su dodatno ohrabrenje uoči okršaja s Brazilom u kvalifikacijama za Svjetsku skupinu. Dvoboj je na rasporedu ovog vikenda, a prvi pojedinačni mečevi u petak i nedjelju počet će u 10 sati po lokalnom vremenu (15 sati u Hrvatskoj), a subotnji okršaj parova zakazan je za 11 sati (16 sati u Hrvatskoj).
“Imao sam pomalo turbulentnu sezonu, tijekom koje nisam odigrao puno mečeva, tako da mi je ovaj challenger dobro došao. Odigrao sam pet odličnih teških mečeva i nadam se da će mi pomoći ovdje u Davis Cupu”, kaže Dodig, koji je u ponedjeljak došao nadomak povratku među sto najboljih na pojedinačnoj ATP listi. Skočio je za trideset mjesta i sada je 106. U paru je, pak, na šesto mjestu liste najboljih igrača svijeta, a par Dodig i Melo je trenutno treći u utrci za odlazak na završni turnir u London.

Nije nikakva novost kad se kaže da je dvojac Ivan Dodig i Marcelo Melo jedan od najboljih parova svijeta, i to već duže. Stoga je poraz u prvom kolu US Opena bio prilično iznenađenje. 

“Sigurno da nismo očekivali da ćemo rano završiti s nastupom na US Openu. No, igrali smo protiv tima koji je tog dana bio na jako visokom nivou. Odlično su servirali i igrali kvalitetno. U parovima je normalno da ima mečeva koji su nepredvidivi i jako je teško cijele godine držati kontinuitet. To se vidi i kod braće Bryan, koji su također u New Yorku ispali u prvom kolu. Iza nas je najbolja sezona od ove četiri koliko igramo zajedno, svaka je bolja od prethodne, i nema razloga biti nezadovoljan”.
Dugo igrate zajedno i dobro se poznajete, a u subotu ćete igrati jedan protiv drugoga. Koliko je to, gledajući iz perspektive hrvatske reprezentacije, u ovom susretu prednost, a koliko mana?
“Ima puno i pozitivnih i negativnih strana. Marcelo i ja svjesni smo da znamo jedan drugog jako dobro, da poznajemo i prednosti i mane, tako da će tu biti nadmudrivanje, s kojim ćemo pristupom ući u meč. Bit će tu i veliki oslonac na naše partnere koji će sigurno igrati veliku ulogu u tom meču, gdje će morati biti velika podrška. Parove ne može igrati jedan, potrebna je dobra kemija između dvojice suigrača, a ja se nadam, iako nam nedostaje Marin Čilić ,da imamo šanse za prolaz”, kazao je Dodig.

 Što je Melovo najjače oružje i kako ga se može neutralizirati?
“On je igrač koji se jako dobro osjeća na mreži i od njega ne možemo očekivati da će igrati s osnovne crte. On koristi svaku priliku da ode naprijed. Ima jako dobre reflekse, jako je spretan na mreži i jako velik i brz za svoju visinu. Dobro pokriva mrežu i to je ono što koristi najbolje. A kad ima dobar prvi servis, uz puno varijacija, onda je teško igrati protiv njega. On je vrhunski igrač parova, ima sve velike i bitne stavke za to“, rekao je Dodig.