Francuska najavila da bi mogla priznati Palestinu

Svijet 29. sij 201622:15 > 22:21
Ilustracija

Francuska je izjavila u petak kako kreće u još jedan pokušaj rješavanja izraelsko-palestinskog sukoba i upozorila da će ukoliko ti napori propadnu priznati palestinsku državu.

“Francuska će sljedećih tjedana krenuti u pripremu međunarodne konferencije na kojoj će se okupiti obje strane i njihovi glavni partneri, američki, europski i arapski radi pronalaženja rješenja o dvije države”, rekao je francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius, navodi agencija France Presse. “Ne smijemo odustati od rješenja dviju država”, naglasio je i izražio žaljenje što se kolonizacija nastavlja. Francuski diplomatski izvor dodao je kako Pariz namjerava pokrenuti ovu konferenciju do ljeta, piše Reuters.

Fabius je dodao da će u slučaju neuspjeha te inicijative, Francuska priznati palestinsku državu. On je podjetio da je u studenom 2014. francuska nacionalna skupština navela mogućnost rješanja dviju država i da će u slučaju neuspjeha Francuska priznati Palestinu. Francuski ministar vanjskih poslova je inzistirao na činjenici da je sigurnost Izraela “apsolutna potreba”, ali i da “nema mira bez pravde”.

Fabius je također izrazio žaljenje što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu predbacio glavnom tajniku Ujedinjenih naroda Ban Ki-moonu pružanje podrške terorizmu nakon što je Ban podsjetio da je naseljavanje ilegalno i tražio da bude zaustavljeno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.