Migranti pješice autocestom idu prema Makedoniji

Svijet 02. velj 201617:57 > 18:03
Izvor: REUTERS

Stotine migranata su se u utorak pješice po glavnoj autocesti koja jug Grčke povezuje sa sjeverom, uputili prema Makedoniji pošto su danima bili blokirani na obje strane granice zbog prosvjeda seljaka i vozača taksija.

Najmanje osamdeset autobusa punih migranata, među kojima je bio velik broj žena i djece koji bježe pred ratom u Siriji, policija je zaustavila deset kilometara prije grčke granice s Makedonijom.Vozači taksija su na makedonskoj strani zauzeli prugu između dviju zemalja, prosvjedujući protiv odluke policije da prednost dade vlakovima i autobusima koji prevoze migrante u Srbiju, odakle kreću dalje u zapadnu Europu.

Na grčkoj strani seljaci su više puta zapriječili granični prijelaz traktorima zbog vladina prijedloga mirovinske reforme kako bi zadovoljila međunarodne zajmodavce. Granica je zapravo bila zatvorena za migrante, ali je redoviti cestovni promet tekao s manjim zastojima. Izgubivši strpljenje, stotine migranata su izašle iz autobusa i zakrčile cestu, sjedeći na zaustavnom traku i pjevajući “Makedonija, Makedonija!” Jedna skupina je pošla pješice, vidi se sa snimke Reutersova snimatelja.

Humanitarne agencije i vlasti su podigle šatore duž puta koji vodi prema granici, ali su mnogi muškarci spavali izvan šatora, na zemlji, paleći vatru kako bi se zagrijali. Više od 62.000 migranata, među kojima velik broj Sirijaca, stigao je prošlog mjeseca u Grčku brodicama i malim čamcima iz Turske prkoseći zimi i morskim valovima, izvijestila je Međunarodna organizacija za migracije (IOM). Više od 360 migranata se utopilo u vodama Grčke, Turske i Italije ovog mjeseca. U zadnjoj nesreći koja se dogodila u utorak, devet osoba, među kojima dvoje malene djece, izgubilo je život blizu obale zapadne Turske.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.