Naglo usporio tempo zapošljavanja u SAD-u

Svijet 05. velj 201616:57 > 16:57
ANADOLIJA

Tempo zapošljavanja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) naglo je usporio u siječnju dok je stopa nezaposlenosti kliznula na najnižu razinu u osam godina, objavilo je u petak američko ministarstvo rada.

Američki su poslodavci u siječnju neto otvorili 151.000 novih radnih mjesta, čime je tempo zapošljavanja oštro usporio u odnosu na prethodni mjesec kada ih je otvoreno više od 250 tisuća. Ministarstvo je ujedno blago revidiralo podatke za studeni i prosinac, koji sada pokazuju ukupno dvije tisuće radnih mjesta manje nego što su ranije procjenjivali.

Stopa nezaposlenosti kliznula je u siječnju na 4,9 posto, najnižu razinu od veljače 2008. U prošlogodišnjem prosincu iznosila je 5,0 posto.

Ukupno je u privatnom sektoru u prvom ovogodišnjem mjesecu neto otvoreno 158 tisuća novih radnih mjesta dok ih je u javnom neto zatvoreno sedam tisuća. Uslužni je sektor neto otvorio 118.000 radnih mjesta, od čega 58 tisuća otpada na maloprodaju. Pojačano se zapošljavalo i u industriji gdje je broj zaposlenih uvećan za 29.000.

Najviše je pak radnih mjesta izgubljeno u rudarskom sektoru, neto sedam tisuća, a očekuju se i novi otkazi s obzirom na pad cijena nafte a oko 70 posto u posljednjih 18 mjeseci. Ukupno je u tom sektoru od rujna kada je tempo zapošljavanja dosegao vrhunac neto ugašeno 146 tisuća radnih mjesta.