WHO: Cjepiva protiv ebole ne pomažu

Svijet 14. stu 201416:36 > 16:45
Reuters/Susana Vera.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) počela je analizirati više od 120 različitih cjepiva protiv ebole, ali se zasad nijedno nije pokazalo učinkovito, objavila je ta UN-ova agencija sa sjedištem u Ženevi.

Jedan od lijekova protiv HIV-a, lamivudine, činio se kao potencijalno koristan za ebolu, nakon što ga je počeo uzimati jedan liječnik kojega su slijedili drugi, izjavio je znanstvenik u WHO-u Martin Friede na konferenciji za novinare.

No, WHO je pregledao dokaze i utvrdio da lamivudine nema nikakvog učinka na ebolu pa ga ne bi trebalo prepisivati.

Isto se odnosi i na ZMapp, američki lijek koji su uzimali zaraženi američki zdravstveni radnici koji su naposlijetku ozdravili, dodao je Friede.

WHO je pregledao dokaze i utvrdio da lamivudine nema nikakvog učinka na ebolu pa ga ne bi trebalo prepisivati.

“Budući da su pacijenti uzimali više lijekova, neki dva, neki tri ili čak više, ne možemo ništa zaključiti. Ne možemo zaključiti da lijekovi djeluju. To je jedini zaključak”, istaknuo je.

Humanitarna organizacija Liječnici bez granica planira idućega mjeseca pokrenuti testiranje lijeka brincidofovir američke tvrtke Chimerix i favipiravir japanskog Fujifilma.

Ostali potencijalni lijekovi koji su se pojavili na najteže pogođenom zapadu Afrike uključuju srebro, selen i zeleni čaj.

“Posve je razumljivo da stanovnici želi probati bilo što, ali treba biti svjestan da je puno šarlatana koji pokušavaju prodati ‘rog za svijeću'”, upozorio je Friede.