Orepić: Nema bojazni od od otvaranja novih migrantskih ruta

Svijet 25. velj 201615:28 > 15:29
Izvor: EBS/screenshot

Za rješenje migrantske krize traži se zajedničko europsko rješenje, unutar kojeg će zemlje članice imati svoj dio odgovornosti, izjavio je u četvrtak hrvatski ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić.

Ministar Orepić u četvrtak u Bruxellesu sudjeluje na sastanku ministara unutarnjih poslova zemalja članica, a srijedu je u Beču sudjelovao na sastanku na kojem se okupilo devet ministara unutarnjih poslova zemalja na balkanskoj ruti. Prije današnjeg ministarskog sastanka, sastali su se ministri unutarnih poslova Hrvatske, Austrije, Grčke, Njemačke i Slovenije s njihovim kolegama iz Srbije i Makedonije.

“Jučerašnji sastanak u Beču i današnji ovdje idu za tim da se definira zajednička odgovorost i unutar te zajedničke odgovornosti, pojedinačna odgovornost svih članica. Idemo prema rješenju”, rekao je novinarima ministar Orepić.

“Mi sada radimo na temelju profilacije na makedonsko-grčkoj granici. Međutim, sad su se dogodila neka nova ograničenja i ta ograničenja upravo se na ovim sastancima definiraju. Bit je dakle da se nađe zajednički pristup EU-a prema migrantskoj krizi”, rekao je.

Ministar je rekao da u ovom trenutku nema bojazni za otvaranje nove migrantske rute preko Albanije, s obzirom na to da se u Grčkoj skuplja veći broj izbjeglica nakon što je Makedonija postrožila režim ulaska.

“U ovom trenutku nema bojazni za otvaranje novih migrantskih ruta. Što se kasnije može dogoditi ne bih želio nagađati”, rekao je Orepić.

Na upit odustaje li sada od politike prethodnog ministra unutarnjih poslova da se izbjeglice što brže propuštaju dalje prema zapadu, Orepić je rekao da “ne bi na taj način pristupao problemu”.
“Hrvatska podržava zajedničko rješenje. Mi u svom prostoru funkcioniramo najbolje što možemo i što znamo. Nastojim se uskladiti sa schengenskim kodom i sa svim što treba”, rekao je ministar.
U Europskoj uniji su velika očekivanja od skorog summita s Turskom, koji se održava 7. ožujka.
“Moramo sačekati što će reći šefovi država ili vlada. Mislim da je došlo vrijeme za konkretne odgovore na konkretne probleme”, zaključio je ministar Orepić.

Na dnevnom redu ministarskog sastanka bila je uspostava Europske granične i obalne straže, sustavna kontrola na vanjskim granicama te politika povratka migranata koji nemaju pravo na međunarodnu zaštitu.

Zemlje članice su do sada dogovorile niz mjera za rješavanje migrantske krize, međutim one se slabo ili nikako ne provode. Niz zemalja uveo je restriktivne mjere kako bi odvratio migrante i izbjeglice da krenu prema sjeveru i zapadu Europe. To je dovelo do podjela među zemljama članicama, a zbog je došao u pitanje schengenski prostor. Prošle je godine više od milijun ljudi ušlo u Europsku uniju, što je stvorilo najveću migrantsku krizu od drugog svjetskog rata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.