NATO zabrinut zbog ruskog nagomilavanja vojske u Siriji

Svijet 29. velj 201613:57 > 14:02
Izvor: REUTERS

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u ponedjeljak da se krhko primirje u Siriji uglavnom poštuje, ali je izrazio zabrinutost zbog ruskog vojnog nagomilavanja u toj zemlji, dok je istodobno Francuska zatražila hitan sastanak radne skupine za Siriju zbog informacija o nastavku zračnih udara.

“Vidjeli smo ohrabrujući razvoj događaja, primirje se uglavnom poštuje, ali ima i izvješća o njegovu kršenju”, rekao je Stoltenberg na tiskovnoj konferenciji u Kuvajtu. Dodao je da je potpuna provedba sporazuma o prekidu neprijateljstava, koji je stupio na snagu u petak, najbolji mogući temelj za ostvarivanje mirnog rješenja za krizu u Siriji putem pregovora.

“Zabrinuti smo”, rekao je Stoltenberg, “zbog značajnog ruskog vojnog nagomilavanja u Siriji.”

Francuska je priopćila da ima informacije o novim zračnim napadima na područja koja su pod kontrolom umjerenih pobunjenika i pozvala je na održavanje hitnog sastanka radne skupine za Siriju zbog kršenja primirja.

“Sve se to naravno mora provjeriti. Francuska je zatražila da se radna skupina čija je zadaća nadzor provedbe primirja sastane bez odgode”, rekao je Ayrault na marginama godišnje sjednice Vijeća za ljudska prava UN-a u Ženevi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.