Belgijske vlasti objavile točan broj poginulih u napadima

Svijet 27. ožu 201615:06 > 15:08
Izvor: REUTERS/Charles Platiau

Belgijske vlasti u nedjelju su objavile da je u napadima u Bruxellesu ubijeno 28 ljudi, pojasnivši da je brojka od 31 ubijene osobe, o kojoj se govorilo zadnja dva-tri dana, uključivala i trojicu bombaša samoubojica.

“Potvrđena je brojka od 28 žrtava i troje samoubojica”, izjavio je glasnogovornik kriznog stožera u Bruxellesu. Od 28 ubijenih, identificirano je 24 ljudi, 14 poginulih u zračnoj luci i 10 na stanici metroa Molenbeek, nedaleko od europskih institucija. Od 24-ero identificiranih, 13 su Belgijanci, a 11 ljudi su stranci iz osam država.

Prema istom izvoru, broj ranjenih iznosi 340. I među njima su većina Belgijci te državljani iz 19 drugih država. U bolnicama se još uvijek nalazi 101 osoba, a među njima je 62 smješteno u jedinice intenzivne njege, a 32 na odjele za opekline.

Broj mrtvih je, dodaje glasnogovornik, privremen jer se u jedinicama intenzivne njege nalazi veliki broj teško ranjenih.

Unatoč otkazivanju “mimohoda protiv straha” kako se policija ne bi dodatno opteretila, Belgijci se na Uskrs, u nedjelju ipak okupljaju na Trgu burze koji je nakon islamističkih napada u utorak pretvoren u mjesto odavanja počasti žrtvama.

“Moramo djeci pokazati da se ne bojimo (…) čak i ako smo u strahu”, kazao je 54-godišnji Yves Susanne.

“Svako večer dolazim ovdje iz osjećaja solidarnosti. Treba se pokazati, ne treba se skrivati”, rekao je 50-godišnji Belgijac alžirskog podrijetla Mohamed Ahmed Haddi.

Organizatori mimohoda građana, koji su pozvali građane na okupljanje s obrazloženjem da se “onima koji nas pokušavaju baciti na koljena pokaže da ćemo ostati uspravni”, poslušali su pozive vlasti da se događaj odgodi te ga najavljuju za nekoliko tjedana.

U međuvremenu, iako postupak identifikacije još uvijek traje, polako se pojavljuju imena poginulih. Među njima je 21-godišnji student marketinga Bart Migom, koji je putovao djevojci u SAD, 20-godišnji Leopold Hecht, čija je obitelj donirala organe svog sina u nadi da će “spasiti nečiji život”, 41-godišnja Elita Weah, koja je kao izbjeglica iz Liberije upravo bila dobila nizozemsko državljanstvo i putovala u SAD, te Lauriane Visart, kćerka belgijskog novinara Michela Visarta koji radi za televiziju RTBF.

“To je bol koja se ne može opisati. Dijelim je sa svim obiteljima žrtava u Parizu, Tunisu i drugdje”, kazao je Visart, čija je kćer izgubila život u eksploziji u podzemnoj željeznici.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.